Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Eiropas Parlamenta vēlēšanas

Varēs balsot gan Latvijā, gan ārzemēs

Laikraksts Latvietis Nr. 791, 2024. g. 20. martā
Andrejs Vaivars -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Eiropas Parlamenta vēlēšanas notiek reizi piecos gados. Vēlēšanu periodu nosaka Eiropas Savienības Padome pēc apspriešanās ar Eiropas Parlamentu. Nākamās Eiropas Parlamenta vēlēšanas gaidāmas 2024. gada 8. jūnijā. Šajās vēlēšanās Latvija ir viens vēlēšanu apgabals, no kura Eiropas Parlamentā jāievēlē deviņi deputāti.

Tiesības piedalīties Eiropas Parlamenta vēlēšanās ir Latvijas pilsoņiem, kā arī citu Eiropas Savienības dalībvalstu pilsoņiem, kuri vēlēšanu dienā sasnieguši 18 gadu vecumu.

Lai izmantotu balsstiesības Latvijā, citu Eiropas Savienības dalībvalstu pilsoņiem jābūt iekļautiem Latvijas Iedzīvotāju reģistrā un ne vēlāk kā 30 dienas pirms vēlēšanām jāreģistrējas balsošanai Centrālajā vēlēšanu komisijā.

Balsstiesīgo vēlētāju uzskaitei Eiropas Parlamenta vēlēšanās lieto vēlētāju reģistru. Balsstiesīgajiem pilsoņiem ir tiesības vēlēt jebkurā vēlēšanu apgabalā (Rīga, Vidzeme, Latgale, Zemgale un Kurzeme) un balsošanai izvēlēties jebkuru vēlēšanu iecirknī Latvijā vai ārvalstīs bez iepriekšējas pieteikšanās.

Eiropas Parlamenta vēlēšanas Latvijā notiks 2024. gada 8. jūnijā no plkst. 8.00 līdz 20.00.

Iepriekšējā balsošana notiks:

  • pirmdien, 3. jūnijā – no plkst. 8.00 līdz 13.00;
  • ceturtdien, 6. jūnijā – no plkst. 16.00 līdz 20.00;
  • piektdien, 7. jūnijā – no plkst. 13.00 līdz 18.00.

Kopumā visa Latvijā strādās 945 vēlēšanu iecirkņi, kas tiks izveidoti, atbilstoši pašvaldību ierosinājumiem:

https://www.cvk.lv/lv/jaunums/eiropas-parlamenta-velesanas-latvija-stradas-945-iecirkni

Ar Eiropas Parlamenta vēlēšanu organizēšanu regulējošajiem normatīviem var iepazīties šeit:

https://www.cvk.lv/lv/jaunums/eiropas-parlamenta-velesanas-regulejosie-normativi

Vēlētājiem, Latvijas pilsoņiem, kuri 2024. gada Eiropas Parlamenta vēlēšanu laikā neatradīsies Latvijā, būs dota iespēja nobalsot ārvalstīs. Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) Latvijas pilsoņiem, kuri uzturas ārvalstīs, piedāvā pasta balsošanas iespēju, tam piesakoties, izmantojot Valsts pārvaldes pakalpojumu portālā (Latvija.lv) un Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes oficiālajā tīmekļvietnē pieejamu bezmaksas elektronisko pakalpojumu Vēlētāja datu pārvaldība (e-pakalpojums). Balsošanai pa pastu varēs pieteikties laikā no 4. maija līdz 31. maijam. Pēc veiksmīgas pieslēgšanās e-pakalpojumam, vēlētājam būs iespēja iepazīties ar informāciju par balošanas kārtību, lejuplādēt balsošanas materiālus un izvēlēties vēlēšanu zīmi, kas atbilst tam kandidātu sarakstam, par kuru viņš vēlas balsot. Vēlētājam pašam būs jāizdrukā vēlēšanu materiāli, jāizdara sava izvēle un balsojums jānosūta iecirkņa komisijai balsošanai pa pastu Rīgā (pasta adrese: Smilšu iela 4, Rīga, Latvija, LV-1050). Par derīgām tiks uzskatītas pasta aploksnes, kas iecirkņa komisijā balsošanai pa pastu tiks saņemtas līdz balsu skaitīšanas sākumam jeb 2024. gada 9. jūnija rītam.

Vairāk par pasta balsošanas iespējām var uzzināt šeit:

https://www.cvk.lv/lv/balsosanas-iespejas-latvijas-pilsoniem-arvalstis

Andrejs Vaivars,
Sabiedrisko attiecību vadītājs



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com