Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Dziesmu svētku laikā par dziesmu svētkiem

DVTK aicina uz Rasas Bugavičutes-Pēces lugas „Dziesmu svētki“ izrādi

Laikraksts Latvietis Nr. 793, 2024. g. 4. apr.
Vita Gaiķe -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Aktieri aicina uz lielisku izrādi dziesmu svētkos. Priekšā: Gundega Ķelle-Hladun, Inese Roze, aizmugurē no kreisās: Uldis Roze, Viktors Kūlnieks, Andris Daugavietis, Madelēne Lauris, Līva Zemīte, Ansis Brammanis un Alex Gifford.

Izrādes mēģinājums Latviešu Centra Toronto Daugavas Vanagu mītnē.

Ziemeļamerikas dziesmu svētkos ir skaista tradicija starp svētku sarīkojumiem iekļaut arī teātra izrādi. Tās vienmēr bijušas labi apmeklētas, augstu novērtētas.

XVI Latviešu Dziesmu un Deju svētki Kanadā nebūs izņēmums, un par teātra izrādi gādā režisore Sandra Cifersone. Bieži vien izrādēm tiek izvēlēti klasiķu drāmatiskie sacerējumi par mīlestību, kas notiek laukos ar lielu skaitu aktieŗiem, jokiem, dziedāšanu un dejošanu. Šīs lugas pārņem arī skatītāju savā varā. Šoreiz režisore nolēma meklēt ko savādāku, un veiksmīgi atrada laikmetīgu lugu ar atbilstošu nosaukumu Dziesmu svētki. Lugas autore ir jauna un bezgala talantīga dramaturģe un rakstniece Rasa Bugavičute-Pēce. Ziemeļamerikas latviešiem pagājušā rudenī bija iespēja redzēt viņas lugu Vilki, savukārt dziesmusvētku tradīcijas 150 gadu dziesmu svētkos pagājušā vasarā Rīgā atskanēja vairākas dziesmas ar viņas vārdiem. Arī šīsvasaras dziesmu svētkos Toronto dzirdēsim Rīta un vakara dziesmu ar Rasas Bugavičutes-Pēces vārdiem. Šī ir jauna luga, un 2022./2023. gada teātra sezonā rakstniece par šo lugu saņēma balvu Gada jaundarbs dramaturģijā.

Šajā lugā deviņi cilvēki saņem ielūgumus satikties vienā vietā, vienā laikā – katram ar atsevišķu iemeslu. Bet atnākot, viņiem ir pārsteigums! Viņi aicināti kopā ar uzdevumu izlemt, vai vispār dziesmu svētki ir vajadzīgi šajos sajukušajos laikos? Varētu padomāt, ka uzdevums nav sarežģīts – visi sanāk kopā un nolemj, ka, protams, dziesmu svētkiem jāpastāv. Bet tas nav tik vienkārši; izrādās, ka viņus laidīs ārā tikai tad, kad būs pamatīgi pārrunājuši un pamatojuši savu spriedumu. Un tad sarunas kļūst nopietnākas, dziļākas, izvēršas diskusija.

Luga prasīs skatītājiem pašiem atbildēt uz šo jautājumu. Režisore sola, ka būs ko smieties un ko pārdomāt.

Luga vērsta uz notikumiem Latvijā, bet Sandra Cifersone vēlējās lugu padarīt tuvāku mūsu skatītājiem, tāpēc lūdza dramaturģi mazliet pārveidot lugu, iekļaujot tajā vienu no deviņiem tēliem, kas atgriezies uz dzīvi Latvijā no Kanādas, tā sniedzot Kanādas latviešu skatījumu šajā jautājumā. Līdz ar to šis ir oriģināls darbs, kura saturs būs pavisam savādāks nekā Latvijā uzvestai.

Luga tiek uzvesta kā Daugavas Vanagu Teātra kopas iestudējums. Seši no aktieriem jau ir piedalījušies vairākās izrādēs; tie ir: Ansis Brammanis, Andris Daugavietis, Alex Gifford, Viktors Kūlnieks, Inese Roze, Līva Zemīte. Savukārt trīs aktieriem: Gundegai Ķelle-Hladun, Madelēnei Laurei un Uldim Rozem – šīs būs ugunskristības.

Režisore Sandra Cifersone stāsta, ka aktieri ar aizrautību ķērušies pie mēģinājumiem, un paši ir pārsteigti, cik ļoti viņus šī luga pārņem savā varā, neiztiekot pat bez asarām. Sandra atzīst, ka šī emocionāli piesātinātā, modernā luga ir kaut kas tāds, ko mūsu skatītāji vēl nav pieredzējuši.

Ar režiju Sandrai palīdzēs Juris Brammanis. Par skatuves iekārtu gādās, kā parasti, Sandras plašā ģimene. Bez tam šī būs multimediju izrāde, uz ekrāna lugas laikā pārraidot skatus no iepriekšējiem dziesmu svētkiem.

Aktieri un režisori aicina skatītājus uz izrādēm Young People's Theatre (165 Front St E) 4. jūlijā plkst. 20.00 un 5. jūlijā plkst. 11.00. Biļešu pasūtīšana: www.biletes.ca.

Kā Sandra saka, teātris ir skaistā vietā Toronto vecpilsētā, tikai 600 soļus no Bluma Appel teātra, kur notiks deju kopas Teiksma koncerts un jaundeju skate, un tikai 300 soļus no St. Lawrence market, kas jāapmeklē katram Toronto viesim!

Vita Gaiķe
Laikrakstam „Latvietis“

Pirmpublicējums LA Nr.13



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com