Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Grūtības kara zonās strādājošiem žurnālistiem

Pēteris Greste sniedz lekciju Hobartā

Laikraksts Latvietis Nr. 794, 2024. g. 10. apr.
Mārtiņš Bičevskis -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Pēteris Greste referē Hobartā. FOTO Mārtiņš Bičevskis.

Otrdien, 19. martā, Hobartā viens no Austrālijas pieredzējušākajiem ārvalstu korespondentiem Pēteris Greste sniedza izskaidrojošu lekciju par fiziskajām, psiholoģiskajām un redakcionālajām grūtībām, ar kādām saskaras kara zonās strādājošie žurnālisti, un kāpēc tas ir svarīgi mums visiem. Lekciju kopīgi organizēja Tasmānijas Universitātes Radošās mākslas un mediju skola (University of Tasmania School of Creative Arts and Media) un ABC draugi (Friends of the ABC).

Pēteris agrāk bija žurnālists, kas visā pasaulē ir sadarbojies ar Reuters, CNN, BBC un Al Jazeera. 2013. gada decembrī Ēģiptes varas iestādes viņu un divus viņa kolēģus – Al Jazeera žurnālistus, arestēja par it kā „ziņu viltošanu un negatīvu ietekmi uz aizjūras priekšstatiem par valsti“. Viņi tika notiesāti, un viņiem piesprieda septiņu gadu cietumsodu. Pēc Austrālijas un Latvijas valdību un Eiropas Savienības iejaukšanās, Pēteris 2015. gadā tika deportēts uz Austrāliju.

Pēc atgriešanās Austrālijā, Pēteris un viņa ģimene (vecāki, abi brāļi) uzrakstīja grāmatu Atbrīvojot Pēteri (Freeing Peter) – biogrāfisku pārskatu par savas latviešu ģimenes centieniem, lai viņu atbrīvotu.

https://www.penguin.com.au/books/freeing-peter-9781760142414

Pēteris saņēmis vairākus apbalvojumus, tai skaitā Austrālijas cilvēktiesību medaļu (Australian Human Rights Medal).

Savā lekcijā Hobartā Pēteris pastāstīja par attieksmes maiņu pret neatkarīgiem žurnālistiem, kas atrodas aktīvā kara zonā. Pēteris dalījās atmiņās par to, kā pirms vairākiem gadiem viņš kā neatkarīgs žurnālists lūdza atļauju pavadīt Talibu kaujas vienību. Viņi ne tikai piekrita, bet ļoti priecājās, ka žurnālists viņiem pievienojas.

Šķiet, ka 2001. gada 11.septembra uzbrukumi Ņujorkas Pasaules tirdzniecības centram izmainīja visu. Kopš tā laika arvien vairāk tiek apšaubīta frontes līnijas žurnālistu neatkarība: „vai nu tu esi ar mums, vai pret mums“. Žurnālisti dažos gadījumos ir vajāti, un viņiem uzbrukuši kaujinieki. Par šādiem gadījumiem Ukrainā un Vidējos austrumos tika demonstrēti video kadri. Pētera rādītās diagrammas apstiprināja arvien pieaugošo kara zonās strādājošie žurnālistu nāves gadījumu skaitu pasaulē, kā arī viņu ieslodzīšanu. Kā patiesi neatkarīgas reportāžas personīgais etalons, Pētera mērķis ir sniegt vienlīdz objektīvu informāciju par abām pusēm.

Kopš atgriešanās Austrālijā Pēteris ir līdzdibinājis organizāciju Žurnālistu brīvība (Alliance for Journalists Freedom), lai veicinātu žurnālistu tiesības ziņot brīvībā un drošībā: https://www.journalistsfreedom.com/

Viņš pašlaik ir žurnālistikas profesors Macquarie Universitātē.

Pētera lekciju apmeklēja vairāki Tasmānijas latvieši. Pēc lekcijas es izmantoju izdevību, lai apsveiktu Pēteri par viņa atziņu skaidrību, kā arī apņēmīgo un pastāvīgo atbalstu neatkarīgajai žurnālistikai.

Pēteris pastāstīja, ka vēlāk šogad viesosies Latvijā. Viņš ir iecerējis Rīgā sazināties ar neatkarīgo Krievijas ziņu dienestu Meduza, kuriem Rīgā ir nodibināts birojs. Krievijas valdība pasludinājusi Meduza par ārvalstu aģentiem: https://meduza.io/en.

Mārtiņš Bičevskis
Laikrakstam „Latvietis“

Red.: https://www.lsm.lv/raksts/zinas/latvija/zurnalists-peteris-greste-ierodoties-latvija-sajutos-ka-majas.a300181/



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com