Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Ne pārāk īsa pamācība,

kā te dzīvot veiksmīgi latviešu sabiedrībā

Laikraksts Latvietis Nr. 794, 2024. g. 10. apr.
Armands Birkens -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

1. Nekad neatbildi telefonu! It sevišķi, kad redzi, ka Tev zvana latvieši. Lai viņi ierunā Tev „message“, kuru vari tad noklausīties. Ja kāds no Tevīm ko grib, nezvani viņiem atpakaļ. Izliecies, ka tu neko nezini. Ja pietiekami daudz neatbildēsi, cerība ir, ka cilvēki uzdos Tev zvanīt un zvanīs citiem.

2. Nekad neatbildi uz e-pastiem! Ja kāds ko grib no Tevīm, neatbildi. Visretākos gadījumos, ja ir kas tāds, uz ko vari atbildēt, neiesaistoties kādos darbos, tad atbildi. Cerība ir, ka ja nevienam neatbildēsi, viņi uzdos un meklēs citus, kam rakstīt.

3. Sagatavo vairākus labus iemeslus, kāpēc Tu nevari palīdzēt. Pieraksti šos iemeslus un atceries viņus. Tie ir jālieto tad, kad gadījumā kādu satiec vai savādāk neesi varējis izvairīties no sarunas, un Tevi aicina ko darīt. Vai nu Tu tajos datumos neesi brīvs, vai Tu taisies kaut kur braukt tajā laikā, vai Tev darbā tieši paredzēta liela slodze, vai jāiet pie ārsta... utt.

4. Vingrinies uz ātru un pārliecinošu atbildi cilvēkiem, ja viņi Tevi satiekot, lūdz ko darīt. Esi momentā un bez kavēšanās gatavs uzreiz pateikt, ka Tu nevari, uzdodot vienu no dažiem iepriekš sagatavotiem iemesliem! Tu nedrīksti izrādīt gļēvumu vai nedrošību! Uzreiz saki: es nevaru!

5. Turi muti ciet. Kad esi sarīkojumos un sabiedrībā, neizrunājies. Staigā apkārt un vienkārši smaidi un ar galvu pamāj cilvēkiem, neejot viņiem klāt. Izliecies, ka Tu kur ej vai par ko domā. Liecies aizņemts, lai cilvēki Tev nenāk klāt. Nevienam nav jāzin, kā Tev iet un ko Tu dari. Jo mazāk par Tevi zin, jo labāk.

6. Ja kāds Tev labi pazīstams cilvēks sabiedrībā arī izvairās no darbiem, un jūs abi atrodaties kāda sarīkojumā, turieties kopā! Izliecieties, ka jūs esat karstās sarunās, cerībā, ka neviens jūs netraucēs. Viens otram palīdzēsiet izvairīties no citiem. To sauc par buddy system!

7. Neiestājies nevienā organizācijā, cik vien tas ir iespējams. Ja nebūsi biedrs, tad nevarēs Tevi lūgt nākt valdē vai citādi strādāt.

8. Sagatavo dažus labus iemeslus, kādēļ Tu nevari iestāties organizācijās, gadījumā ja neesi varējis izvairīties no aicinājuma.

9. Jo mazāk Tu darīsi un iesaistīsies, jo priecīgāki cilvēki būs Tevi sabiedrībā redzēt tad, kad Tu kur parādies; viņi būs tik pateicīgi, ka Tu atnāci, un slavēs Tevi pārlieku. Tikai smaidi un māj ar galvu. Vari arī tad pateikt paldies. Tā kā nekur nepiederi un neko neesi izdarījis, tad tautai nebūs par ko Tevi kritizēt. Kritizē tikai tos, kuri ko dara.

10. Esi gatavs arī pateikt cilvēkiem, ka apsvērsi un pārdomāsi kādu aicinājumu vai lūgumu ko darīt. Protams, pēc tam nekad neatbildi.

11. Nekad neatbildi uz parastajā pastā saņemtām vēstulēm, kuras sūtījušas latviešu organizācijas. Tās pienāk arvien retāk, bet ik pa laikam tās var vēl nonākt Tavā pasta kastē. Ja Tu nekad neatbildēsi, tad cerība ir, ka ar laiku Tev vairs neko nesūtīs.

12. Apzinies, ka ziedojot kādai organizācijai, tas liek tai organizācijai domāt, ka Tev ir nauda un ka esi viņos ieinteresēts. Viņi var sākt Tev prasīt, lai Tu nāc valdē vai citādi strādā.

Ja Tu visus šos ieteikumus ievērosi, Tu dzīvosi cepuri kuldāms, brīvs kā putns. Nebūs jāpiedalās sēdēs un darbos, kuri saistīti ar organizācijām. Varēsi veltīt visu savu laiku paša interesēs. Nebūs jāņemas ar tiem, kuri sabiedrībā kritizē darba darītājus, ar tiem, kuri prasa stulbus jautājumus, un ar tiem, ar kuriem nevar sastrādāt, un ar tiem, kuri tenko. Atceries, ka par strādāšanu latviešu sabiedrībā Tev neko nemaksās.

Izdrukā šo pamācību un nēsā to sev līdzi vienmēr. Laiku pa laikam pārlasi to, lai pamācība Tev paliek svaiga. Vari droši apmācīt savas ģimenes locekļus, lai viņi arī nepieļauj kļūdu.

Jūtieties brīvi man izteikt savu pateicību par šo pamācību!

Uz ne pārāk biežu tikšanos sabiedrībā,

Armands Birkens
©Armand Biriens March 1, 2024
Laikrakstam „Latvietis“

Pirmpublicējums laikrakstā „Latvija Amerikā“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com