Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Atbalsts Ukrainai un ES lauksaimnieku intereses

Sandra Kalniete – izdevies tos līdzsvarot

Laikraksts Latvietis Nr. 797, 2024. g. 1. maijā
Elīna Bīviņa -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Sandra Kalniete. FOTO Publicitātes foto.

Eiropas Parlaments 23. aprīlī pārliecinošā balsojumā – ar 428 balsīm „par“ – atbalstījis priekšlikumu vēl uz gadu – līdz 2025. gada jūnijam – apturēt importa nodevas un kvotas Ukrainas lauksaimniecības produktiem. Vienlaikus Ukrainai nodrošinātais atbalsts līdzsvarots ar ES valstu lauksaimniecības nozares aizsardzības pasākumiem gadījumā, ja ieviesto atvieglojumu dēļ ES valstu lauksaimniecības preču tirgū rastos būtiskas problēmas. Ziņotāja par sagatavoto priekšlikumu Eiropas Parlamentā ir deputāte Sandra Kalniete, kura Starptautiskās Tirdzniecības komitejā ir atbildīgā par Ukrainas jautājumiem.

Sandra Kalniete, Eiropas Parlamenta deputāte, Eiropas Tautas partijas frakcija: „Tirdzniecības atbalsta pasākumu termiņa pagarināšana vēlreiz apliecina ES solidaritāti ar Ukrainu laikā, kad Krievija turpina pilna mēroga karu. Īpašais regulējums Ukrainas lauksaimniecības produkcijai gan stiprina karā ierautās valsts ekonomiku, gan paredz ierobežojošus pasākumus, lai aizsargātu Eiropas lauksaimnieku intereses. Pieņemot šo lēmumu, mēs turam savu solījumu – atbalstīt Ukrainu līdz tās uzvarai pār agresoru.

Jaunajā regulējumā ir ņemti vērā lauksaimniecības nozares ierosinājumi pastiprināt atsevišķu lauksaimniecības produktu tirgus aizsardzību, piemēram, noteikt jebkādus aizsardzības pasākumus, ja tiks konstatēta negatīva ietekme vienas vai vairāku dalībvalstu tirgos, nevis tikai uz ES tirgu kopumā, kā tas ir pašlaik. Papildu pievienota arī jauna automātiska aizsargpasākumu sistēma dažiem no tirgus svārstību viedokļa jutīgiem produktiem, piemēram, mājputnu gaļai, olām, cukuram, auzām, kukurūzai, putraimiem un medum.

Līdz ar vienošanos terminēti pagarināt regulējumu attiecībā uz importa nodevām un kvotām Ukrainas lauksaimniecības produktiem, Eiropas Komisija apņēmusies drīzumā sākt sarunas ar Ukrainu par pastāvīgu tirdzniecības liberalizāciju, nodrošinot ciešu Eiropas Parlamenta iesaisti šajā procesā.

* * *

Eiropas Parlamenta deputāte Sandra Kalniete pārstāv partiju apvienību JAUNĀ VIENOTĪBA un, pildot doto mandātu darbam Eiropas Parlamentā, strādā Ārlietu un Starptautiskās tirdzniecības komitejās, kā arī īpašajā komitejā par ārvalstu iejaukšanos Eiropas Savienības demokrātiskajos procesos, tai skaitā plaši izmantojot dezinformāciju. Deputāte aktīvi darbojas Austrumu partnerības ietvaros, lai sekmētu demokrātiskos procesus tādās valstīs kā Ukraina, Moldova, Gruzija un citas. Eiropas Tautas partijas (ETP) grupa ir lielākā Eiropas Parlamentā kopš 1999. gada. Pašlaik labēji centriskajā politiskajā grupā strādā 177 deputāti no visām ES dalībvalstīm. Nevalstiskās organizācijas VoteWatch Europe reitingā Sandra Kalniete ierindota starp 100 ietekmīgākajiem Eiropas Parlamenta deputātiem.

Elīna Bīviņa,
Eiropas Parlamenta deputātes Sandras Kalnietes palīdze
23.04.2024.



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com