Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


DV vanadžu priekšnieces aicinājums ziedot

Okupācijas muzeja skolu atbalsta programmai 2024. gadā

Laikraksts Latvietis Nr. 797, 2024. g. 1. maijā
Ināra Sīkā -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
DV

Daugavas Vanagi

Pagājušā gadā, kamēr biju Rīgā, es vairākas reizes tikos ar Okupācijas muzeja direktori Solvitu Vību. Mēs pārrunājām iespējas, kā palīdzēt jauniešiem un bērniem. Daugavas Vanagu vanadžu darba virziens ieskaita rūpēties par latviskām ģimenēm un jauniešu latvisko audzināšanu. Mēs interesējamies un cenšamies atrast jaunus veidus, kā atbalstīt jauniešus Latvijā. Okupācijas muzejs piedāvā Skolu atbalsta programma, kur skolas no Latvijas reģioniem var pieteikties uz atbalstu, kas sedz daļu ceļa izdevumus, lai skolas grupas var braukt ar autobusu uz Rīgu, apmeklēt Okupācijas muzeju un piedalīties mācību programmās. Muzeja SAP fonds sedz 50% no ceļa izdevumiem un pašvaldības sedz otro 50%. Manuprāt, SAP ir ļoti vērtīgs veids kā apmācīt un informēt jaunāko paaudzi Latvijā, un esmu izsūtījusi šo pašu aicinājumu visām DV Zemesvaldēm, nodaļām un vanadžu kopām pasaulē ar lūgumu ziedot Skolas programmai. Solvita Vība man stāstīja, ka daļai skolēniem tas ir vispārīgi viņu pirmais brauciens uz Rīgu! Esmu saņēmusi pārskatu par 2023. gadu, un palika bēdīgi lasot šādus vārdus no Solvitas: „Šī programma darbojas, pateicoties Muzeja ziedotājiem, taču šobrīd programmas darbība ir stipri ierobežota līdzekļu nepietiekamības dēļ. Lai šis nelielais ieskats SAP programmas darbībā 2023. gadā ir kā aicinājums turpināt atbalstīt Latvijas skolēnus.“ 2023. gadā piedalījās 24 skolas, 638 skolēni, kopā ceļoja 9108 km; SAP izmaksāja EUR 5120 ceļa naudas.

Nesen, 28. februārī, notika uzbrukums Okupācijas muzejam un direktores Solvita Vības kabinets izdega. Tomēr Austrālijas dāvinātais ķengurs Skipijs izglābās no liesmām un dūmiem. Uzskatu, iespējams, tā ir zīme, ka no Austrālijas latviešiem varam sagaidīt kaut ko speciālu... kaut ko jauku, jo esam izturīgi un patriotiski! Tādēļ nolēmu šo manu aicinājumu publicēt plašāk ar lūgumu tautiešiem un organizācijām ziedot skolas programmai. To variet darīt, izmantojot Okupācija muzeja mājaslapu https://okupacijasmuzejs.lv/lv/ziedot-muzejam#donate

Tie, kas vēlas atbalstīt, bet kam nav iespēja ziedot tieši muzeja kontā, Daugavas Vanagu Sidnejas nodala pieņem ziedojumus skolas programmai, ko pārsūtīsim uz muzeja kontu. Ja interesē ziedot, lūdzu sazināties ar Ināra Sīko (tālr.: 0409 027 994), vai iemaksājiet ziedojumu nodaļas bankas kontā: CBA DV Sydney Branch BSB 062111 Acc Nr. 00909152. Lūdzu, uzrādiet savu vārdu un pieminiet OK muzeju.

Daugavas Vanagu Sidnejas nodaļa ir jau nosūtījusi EUR 2000 (AU $3100) skolas programmai un saņemot manu ziņu par ziedojumu okupācijas muzeja direktore Solvita Vībe atsaucās ar vārdiem: „Liels paldies par labo ziņu! Ziedojums ir tik labā laikā, jo skolas ļoti vēlas pieteikties braucienam uz muzeju.“

Pateicībā

Ināra Sīkā,
DV vanadžu priekšniece & DV Sidnejas nodaļas priekšsēde

* * *

Informācijai

Latvijas Okupācijas muzeja Skolu atbalsta programma darbojas jau pāri par vismaz 10 gadiem. Sākotnēji tas bija ļoti labs atbalsts skolēnu iepazīstināšanai ar muzeju, sevišķi skolēniem no attālākiem Latvijas reģioniem. Tomēr tas viss mainījās, kad valsts ieviesa savu programmu Latvijas skolas soma. Sākumā kā pilotprojektu 2016./2017. mācību gadā, bet jau no 2023. gada Latvijas skolas soma ir ierakstīta Izglītības likumā:

„Tiem izglītības iestāžu dibinātājiem, kuri īsteno klātienes pamatizglītības, vispārējās vidējās izglītības, profesionālās pamatizglītības vai profesionālās vidējās izglītības programmas, kultūrizglītības programmas „Latvijas skolas soma“ īstenošanai nepieciešamais finansējums tiek nodrošināts no valsts budžeta. Kultūrizglītības programmas „Latvijas skolas soma“ īstenošanai nepieciešamais finansējums ietver izmaksas kultūras pakalpojuma norises nodrošināšanai, tostarp ieejas maksu, biļešu izmaksas, piekļuves digitālajām norisēm izmaksas, kā arī transporta izmaksas.“

Programma Latvijas skolas soma nodrošina katram skolēnam vismaz vienu kultūras norisi semestrī. Latvijas Okupācijas muzejs piedalās šajā programmā gan ar galvenās ekspozīcijas apskati, gan ar Stūra māju, gan ar dažādām klātienes un neklātienes nodarbībām. Piemēram:

https://latvijasskolassoma.lv/norise/ekskursija-latvijas-okupacijas-muzeja-no-okupacijas-lidz-brivibai/

https://latvijasskolassoma.lv/norise/latvijas-okupacijas-muzeja-ekspozicijas-cekas-vesture-latvija-izzinasana/

Latvijas skolas somas programmas ietvaros, izmantojot valsts finansējumu, Latvijas Okupācijas muzeju ir nesen apmeklējušas, piemēram, gan Krāslavas ģimnāzijas 9. klases, gan Viesītes vidusskolas 7.a un 7.b klases, gan daudzas citas.

Dr. Gunārs Nāgels
Latvijas Okupācijas muzeja direktors 2014-2019



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com