Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Aicinām izvirzīt nominantus

Diasporas skolu konkursā „Zelta pūkas“

Laikraksts Latvietis Nr. 798, 2024. g. 8. maijā
Liene Valdmane -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Izsludināta Latviešu valodas aģentūras diasporas skolu konkursa „Zelta pūka” jaunā sezona. Pagājušajā gadā aizsāktā tradīcija radīta, lai pateiktos diasporas latviešu skolu skolu vadītājiem, skolotājiem un vecākiem, kuri entuziastiski un pašaizliedzīgi veic izcilu darbu latviešu valodas kopšanā un saglabāšanā ārpus Latvijas robežām. Līdz 24. maijam ikviens ir aicināts izvirzīt savus kandidātus desmit dažādām nominācijām četrās kategorijās – „Skolvadība un notikumi“, „Pedagoģiskā darbība“, „Atbalsts“ un „Mūža ieguldījums“. Balsošana norisināsies no 30. maija līdz 1. jūnijam, bet konkursa rezultāti tiks izsludināti 17. jūlijā.

Aicinām izvirzīt kandidātus nominācijām! https://www.visidati.lv/aptauja/2133226097/

Konkursa nolikums

Kategorija „Skolvadība un notikumi“: nominācija „Pērkons“ – diasporas latviešu skolas vadītājs, kas pārsteidz un iedvesmo, savērpj pasākumus un notikumus, ar karstu sirdi un vēsu prātu vada un saliedē; nominācija „Ozolzīle“ – stabilākā un mīlētākā latviešu skolas tradīcija vai pasākums; nominācija „Rasa“ – šī mācību gada interesantākā un brīnumainākā diasporas latviešu skolas nodarbība, aktivitāte vai pasākums.

Kategorija „Pedagoģiskā darbība”: nominācija „Liesma“ – skolotājs, kurš šajā mācību gadā aizrauj ar pārsteidzošu un neizsīkstošu enerģiju, entuziasmu, dinamiku un izdomu; nominācija „Liepa“ – skolotājs, kurš latviešu skolā ir izcils un neatlaidīgs latvisko tradīciju sargātājs un turpinātājs; nominācija „Saule“ – skolotājs, kura sirds siltums un mīlestība pret bērniem, Latviju un latviešu valodu iededz spožu gaismu mācību procesā; nominācija „Zalktis“ – skolotājs, kura pedagoģiskā gudrība un viedums palīdz gan kolēģiem un vecākiem, gan stiprina latviešu valodas zināšanas bērniem un jauniešiem; nominācija „Jūra“ – skolotājs, kurš nodarbībās Latviju atklāj kā attīstītu un modernu valsti, iepazīstinot ar aktuālajiem notikumiem un veidojot bērnu un jauniešu piederību mūsdienu Latvijai.

Kategorija „Mūža ieguldījums”: nominācija „Dzintars“ – skolotājs, kurš savu mūžu veltījis latviešu valodas saglabāšanai diasporā.

Kategorija „Atbalsts”: nominācija „Mežvītenis“ – vecāks, kurš šajā mācību gadā ir bijis neatsverams balsts latviešu skolas darbībai.

Konkursa balvu fonds ir 1100 EUR. Katras nominācijas uzvarētājs saņems mākslinieka Egila Medņa veidotu piemiņas balvu un dāvanu karti 100 EUR vērtībā grāmatu iegādei www.janisroze.lv (nodrošina sūtīšanu arī uz ārvalstīm).

2023. gadā konkursam „Zelta pūka“ tika izvirzīti 244 kandidāti no daudzām pasaules valstīm. Mākslinieka Egila Medņa veidotās Zelta pūkas piemiņas balvas un vērtīgas veltes saņēma Gita Kavertide no Frankfurtes Latviešu skolas, Milānas Latviešu skola un Boloņas Latviešu skola par pasākumu „Piparkūku nometne“, Londonas Latviešu skola par pasākumu „Nedēļas nogale bez interneta“, Agnese Biseniece no Jitlandes Latviešu skolas, Laila Medne no Ņūdžersijas Latviešu skolas, Alma Bernharda-Verge no Kopenhāgenas Latviešu skolas, Lilita Zaļkane no Stokholmas Latviešu skolas, Agnese Blaubārde no Stokholmas Latviešu skolas un Agels Arampidis no Frankfurtes Latviešu skolas. Par mūža ieguldījumu apbalvoti Māris Pūlis no Apvienotās Karalistes un Dace Celinska no Sidnejas Latviešu skolas.

Latviešu valodas aģentūras latviskās izglītības diasporā atbalsta sistēma ir veidota, balstoties uz diasporas nevalstisko organizāciju, diasporas skolu vadītāju un skolotāju identificētajām vajadzībām. Tā stiprina diasporas skolu ilgstamību un pēctecību – tiek nodrošināta latviešu skolu darbība un pastāvēšana, skolu materiāltehniskās bāzes veidošana, ir izveidota un regulāri papildināta visiem pieejama apjomīga mācību un metodisko līdzekļu krātuve www.maciunmacies.lv, regulāri tiek izglītoti diasporas skolotāji gan klātienē, gan attālināti, organizēti dažādi diasporas ģimenes, bērnus un jauniešus iesaistoši konkursi un tiešsaistes pasākumi. Atbalsta pasākumi tiek finansēti no Izglītības un zinātnes ministrijas budžeta programmas „Valsts valodas politika un pārvalde“.

Liene Valdmane,
Latviešu valodas aģentūras metodiķe



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com