Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Diasporas skolu konkursa „Zelta pūka“

10 nominācijām izvirzīti 107 kandidāti

Laikraksts Latvietis Nr. 802, 2024. g. 5. jūnijā
Liene Valdmane -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Latviešu valodas aģentūra jau otro gadu pēc kārtas organizē diasporas skolu konkursu Zelta Pūka, mudinot pateikties diasporas latviešu skolu komandām – skolu vadītājiem, skolotājiem un vecākiem, kuri entuziastiski un pašaizliedzīgi veic izcilu darbu latviešu valodas kopšanā un saglabāšanā ārpus Latvijas robežām. Latviešu valodas aģentūras Izglītības daļas vadītāja Dace Dalbiņa par konkursu saka: „Ir nozīmīgi pateikt savu PALDIES, jo no katras zelta pūkas uzplaukst dzeltena pieneņziedu pļava. Visur pasaulē, kur darbojas diasporas latviešu skolas, ir entuziasti, kuri turpina vīt latviešu valodas pavedienu, uzturēt latviskumu, rada interesi un stiprina saikni ar Latviju. Bez jums nebūtu Latvijas, tāpēc tieši JŪS esat pelnījuši miljoniem paldies!“

No 2024. gada aprīļa līdz maija beigām ikviens varēja izvirzīt kandidātus desmit nominācijām četrās kategorijās, pamatojot to atbilstību konkrētai nominācijai. Pieteikumu pamatojumus un konkursa nolikumu varat lasīt šeit*. 31. maijā ir uzsākta balsošana par katras nominācijas uzvarētāju. Balsošana notiek līdz 21. jūnijam šeit,** katrā nominācijā ļauts balsot par vienu kandidātu.

Kategorijā Skolvadība un notikumi ir noteiktas četras nominācijas un izvirzīts 41 nominants. Kategorijā Pedagoģiskā darbība ir noteiktas piecas nominācijas un izvirzīti 48 nominanti. Kategorijā Mūža ieguldījums izvirzīti septiņi nominanti, bet kategorijā Atbalsts 11 nominanti. Konkursa rezultāti tiks paziņoti 2024. gada 17. jūlijā.

Konkursa balvu fonds: 1000 EUR. Katras nominācijas uzvarētājs saņems piemiņas balvu un dāvanu karti 100 EUR vērtībā grāmatu iegādei www.janisroze.lv (nodrošina sūtīšanu arī uz ārvalstīm).

Balsot aicinām ikvienu – skolēnus, vecākus, skolotājus, skolu vadītājus, diasporas organizācijas, biedrības u.c. Viena persona katrā kategorijā drīkst balsot par vienu nominantu.

Latviešu valodas aģentūras latviskās izglītības diasporā atbalsta sistēma ir veidota, balstoties uz diasporas nevalstisko organizāciju, diasporas skolu vadītāju un skolotāju identificētajām vajadzībām. Tā stiprina diasporas skolu ilgstamību un pēctecību – tiek nodrošināta latviešu skolu darbība un pastāvēšana, skolu materiāltehniskās bāzes veidošana, ir izveidota un regulāri papildināta visiem pieejama apjomīga mācību un metodisko līdzekļu krātuve www.maciunmacies.lv, regulāri tiek izglītoti diasporas skolotāji gan klātienē, gan attālināti, organizēti dažādi diasporas ģimenes, bērnus un jauniešus iesaistoši konkursi un tiešsaistes pasākumi. Atbalsta pasākumi tiek finansēti no Izglītības un zinātnes ministrijas budžeta programmas Valsts valodas politika un pārvalde.

Liene Valdmane,
Latviešu valodas aģentūras metodiķe

* https://valoda.lv/sakas-balsojums-par-diasporas-skolu-konkursa-zelta-puka-izvirzitajiem-kandidatiem/

** https://www.visidati.lv/aptauja/9735625/



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com