Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Ciemos pie Melburnas Daugavas skolas skolēniem

Stāsts par latviešu laikrakstiem

Laikraksts Latvietis Nr. 802, 2024. g. 5. jūnijā
Ilze Šēnberga -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
MLBDaugavasSkola_2v

Daugavas skolas 8. klases audzēkņi ar laikraksta „Latvietis“ palīgredaktori Ilzi Šēnbergu. FOTO Dzintra Latiša.

IZM_LVA_atbalsts_DS

Šogad Melburnas Daugavas skola turpina pirms pandēmijas jau uzsākto priekšmetu – sabiedrības mācība. Šī priekšmeta mērķis ir – lai, absolvējot Daugavas skolu, bērni zinātu vairāk par latviešu organizācijām Melburnā, to nosaukumus vārdus, kā arī zinātu, ko tās dara.

Laikraksts Latvietis bija saņēmis ielūgumu sabiedrības mācības stundā Daugavas skolas audzēkņiem pastāstīt par laikrakstu. Sestdien, 2024. gada 4. maijā, saulainā rudens dienā priecājos tikties un iepazīties ar šī gada 8. klases audzēkņiem: Elsu Roni, Kristu Kasparsoni, Antonu Samuli, Gustavu Kaivu un Fēliksu Žubecki.

Kas ir laikraksts? Vai lasa laikrakstus, vai lasa laikrakstus internetā, vai var nosaukt kādu? Vai interesē lasīt un apskatīt bildes, vai tikai apskatīt bildes un varbūt arī palasīt? Tie bija jautājumi, ar kuriem sākām stundu.

Īsumā pārrunājām par to, kas ir laikraksts un par drukātas preses izdošanas vēsturi. Skolēni ar interesi apskatīja, kā izskatījās pirmā drukātā latviešu laikraksta pirmais numurs latviešu valodā – „Latviešu Avīzes“, kas iznāca Jelgavā, 1822. gadā un tupinājās līdz 1915. gadam; 7 gadu pietrūka, lai šī avīze būtu iznākusi 100 gadus!

Pēc Otrā pasaules kara Austrālijā ieradās liels skaits bēgļu, arī ļoti daudz, apmēram, 20 000 latviešu. Protams, ka vajadzēja veidu, kā sazināties, jo visi nedzīvoja vienā pilsētā, un Austrālijā pilsētas, kā jau mēs zinām, atrodas ļoti tālu viena no otras. Nebija mobilo telefonu, nebija interneta... kā latviešiem Melburnā uzzināt, ko dara latvieši Adelaidē, Brisbanē vai Pertā?

Pastāstīju audzēkņiem, ka pirmais laikraksts latviešu valodā Austrālijā – Austrālijas Latvietis tika dibināts un sāka iznākt jau 1949. gadā. Tā izdevējs un īpašnieks ļoti ilgus gadus bija Emīls Dēliņš. Austrālijas Latvietis iznāca līdz 2018. gadam.

Latviešu valodā iznākošs laikraksts Latvietis tika dibināts 2008. gada augustā, lai dokumentētu notikušo, informētu par gaidāmiem notikumiem, izklaidētu un izglītotu. Tas tiek drukāts – krāsās (agrāk visi citi izdevumi latviešu valodā bija tikai melnbalti) un iznāk reizi nedēļā, A4 formātā un parasti 16 lappušu garumā. Drukāto laikrakstu var abonēt, elektronisko var lasīt internetā. Jau pirmajā numurā tika noformulēts lozungs: Austrālijas avīze latviešiem pasaulē.

Kopš laikraksta dibināšanas ir iznācis 801 numurs. Lielākā daļa rakstu ir skatāmi bez maksas laikraksta portālā www.laikraksts.com.

Pateicos latviešu valodas skolotājam Justam, kas piekrita daļu savas stundas laika ziedot, lai skolēni uzrakstītu īsu tekstiņu publicēšanai laikrakstā par tēmu – Kādēļ viņiem patīk nākt uz latviešu skolu?

Neiztrūkstoši mūs visus kopā nofotogrāfēja skolotāja Dzintra, lai mums visiem būtu piemiņa no šīs tikšanās.

Skolēnu rakstiņi.

Gustavs Kaiva: Latviešu skola Melburnā ir laba skola; tajā var mācīties no bērnudārza līdz 8. klasei. Es katru sestdienu braucu uz skolu 150km un pēc stundām – 150 km uz mājām.

Elsa Ronis: Katru sestdienu es braucu uz Latviešu skolu. Man patīk dejot un dziedāt. Man arī ļoti patīk Latviešu nama kafejnīcā ēst pīrāgus un magoņmaizītes.

Fēlikss Žubeckis: Man patīk pīrāgi un magoņmaizītes Latviešu namā. Mana mīļākā lieta, ko mācīties Latviešu skolā, ir latviešu valoda. Latviešu skolā ir ļoti labi.

Antons Samulis: Man ļoti patīk pīrāgi Latviešu nama kafejnīcā, jo tie ir ļoti, ļoti garšīgi. Viss ēdiens Latviešu namā ir garšīgs – magoņmaizītes, pīrāgi, saldie ēdieni un dzērieni.

Krista Kasparsone: Man patīk Latviešu skola. Latviešu nama kafejnīcā ir garšīgi pīrāgi un magoņmaizītes. Man patīk skolā dziedāt un dejot.

Pateicos skolotājiem un skolēniem par ieinteresētību un atsaucību!

Ilze Šēnberga,
Laikraksta „Latvietis“ palīgredaktore



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com