Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Gatavojamies 44. „3x3“ nometnei „Garezerā“

Sveiki, topošie un esošie trīsreiztrīsnieki!

Laikraksts Latvietis Nr. 803, 2024. g. 12. jūnijā
Maija, Daiga un Māra -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
3x3_Garezers

„3x3“ nometne „Garezerā“ 2023. gadā.

Garezera 3x3 vadītājas. No kreisās: Daiga Rūtiņa, Māra Linde un Maija Zaeska. FOTO Ieva Freinberga.

Kopš 1981. gada 3x3 kustība 44 gadu laikā ir augusi un izplatījusies visā pasaulē, bet sakne Garezerā ir stipra. 3x3 nometne ir notikusi katru gadu bez pārtraukuma; pat pandēmijas laikā nometne notika, tiesa gan – virtuāli. Nometne vēljoprojām darbojas uz brīvprātības principa, ieviržu (nodarbību) vadītāji velta savu vasaras brīvo laiku, lai nodotu savas latviskās prasmes un zināšanas citiem 3x3 dalībniekiem. Gaidām visas paaudzes, brauciet pa vienam vai ņemiet līdzi ģimeni un bērnus vai draugus pavadīt nedēļu latviskā vidē. Visas ievirzes un nodarbības notiek latviešu valodā.

Ko varēsim piedzīvot 3x3 Garezerā šogad?

Ieviržu izvēles no rīta puses.

Varēsim gatavot slaveno medus kūku, auksto zupu un citus latviskus ēdienus Olgas Baltmanes vadībā. Dace Veinberga, folkloriste, vēsturniece un tulkotāja, vadīs pārrunas par žurnālista Mārtiņa Ķibilda grāmatas „Atslēgas. Gadsimta vēstures atradumi” nodaļām. Pie Daces vienmēr karstas diskusijas! Folkloras ievirzē priecāsimies satikt jau virtuālajā 3x3 iepazīto etnomuzikologu un mūzikas instrumentu meistaru Ilmāru Pumpuru, kurš ar sievu Sandru Lipsku darbojas biedrībā un mūzikas instrumentu krātuvē Skaņumāja. Abi ilgus gadus vada un spēlē kapellā Hāgenskalna muzikanti. Solīja parādīt Latvijā spēlētus dažādus instrumentus un beidzot noskaidrosim, kas ir ziņģe!

Pēcpusdienā Lauris Rožkalns ir solījis vadīt iecienīto kūpināšanas ievirzi. Iepriekšējos gados kūpināts siers, zivs, rieksti, sāls. Ar interesi gaidām, kas tiks kūpināts šogad. Ar prieku gaidām atgriežamies mākslas ievirzes vadītāju mākslinieci Lāsmu Maher. Nodarbībās gaidīts ikkatrs, kurš izjūt vēlmi sevi izpaust mākslā. Tieši no Olimpiādes Parīzē pie mums lidos politikas ievirzes vadītājs Māris Graudiņš. Uzaudzis ASV, viens no 1985. g. Baltijas brīvības un miera kuģa organizatoriem, bijis 5. Saeimas deputāts, arī Eiropas Parlamenta informācijas biroja „mājas” vadītājs Latvijā. Ir Progresīvo partijas biedrs. Ievirzē runās par Latvijas sasniegumiem sportā, politiku sportā un Latvijā aktuāliem sasāpējušiem jautājumiem.

3x3 nometnes pirmais mazlācītis Atis Spuris (Ata dēļ pirmajās nometnēs tika izveidota mazlācīšu grupiņa) vadīs ievirzi Kādi vārdi, tādi uzskati. Pārrunāsim kādu lomu vārdu izvēle spēlē mūsu ikdienišķā valodā un kā tā spēj veidot un arī mainīt mūsu pasaules skatījumu. Rakstīsim par notikumiem no vairākiem viedokļiem un baudīsim iespēju izvēlēties, kā mēs uztveram pasauli.

Mūsu nometnes stūrakmeņi – rotkaļu, rokdarbu, kokgriezēju, podnieku un stikla apdares ievirzes ik nometni notiek visas dienas garumā, dažas var apmeklēt arī tikai pusi dienas. Visās ievirzēs gaidīti gan iesācēji, gan pieredzējuši dalībnieki. Rotkaļu darbnīcā latviskas rotas kals un mācīs rotkaļi Andris Rūtiņš, Lilita Spure, Astrīde Otto, Pēteris Avens un Markus Delvers. Iesācējiem jāpiedalās visu dienu. No Kanādas uz nometni brauc izcilas rokdarbnieces Zinta Enzeliņa un Mirdza Avena. Varēs mācīties aust prievītes un jostas, darināt tautas tērpu daļas. Varēs mācīties adīšanas pamatus, kā arī adīt tautiskus cimdus un zeķes, šalles, adīt ar pērlītēm vai iemācīties dubultadījumu. Bet varbūt Izšūsim krustdūriena spilvenus. Kokgriešanas ievirzes dalībnieki, Valda Liepas un Allen D'Aousta vadībā, varēs katrs pēc savām spējām izvēlēties sev projekus: svečturi, plāksnīti, karoti, atslēgu pakaramo, rūķīti, šķīvi, vai ko citu. Podniecības ievirzes dalībnieki mācīsies veidot traukus uz podnieka ripas un arī bez tās. Ievirzi vadīs keramiķis Uldis Stepe ar palīdzi Maritu Pelēci. Stikla apdares ievirzē Laimas Rožkalnas vadībā dalībnieki varēs darināt visādas liedētas krāsaina stikla formas, gravēt stiklu, vai gatavot izdaiļotus cementa dārzakmeņus.

Bērniem būs izkārtotas dažādas vecumam piemērotas nodarbības. Šogad vecākie bērni varēs izmēģināt arī orientēšanās sportu un volejbolu. Bērnu programmas vadīs Laima Zvilna un Līva Kalve, Sandija Linde, Ilga Rūtiņa, Reinis Šveikovskis un Guntis Rūtiņš un Guntis Zvilna.

Vakarpusē interesenti varēs spēlēt kokles vai zolīti, kā arī mācīties jaunas dziesmas.

Vakaros dažādas programmas, priekšlasījumi, ugunskura vakars, folkloras vakars, gudrīšu spēle u.c.

Pēc vakara programmām nīkšanā tematiskie dziesmu vakari, danči, muzikantu saspēlēšanās, zolīte, galda spēles un rokdarbi. Dažreiz gadās kādi pārsteigumi, piemēram uzpūtenis vai zaļie kartupeļi vēlā vakara stundā Saulgriežos. Nez, kas būs šogad?

Nometnē visi viens otru uzrunājam uz Tu, jo visi esam viena 3x3 ģimene. Valda atkalredzēšanās prieks un vienmēr jaukas jaunas iepazīšanās! Gaisotne ir draudzīga un neformāla.

Vienmēr priecājamies par dalībniekiem, kuri ierodas pirmo reizi, vai pēc ilgiem gadiem! Pieteikšanās forma un tuvāka informācija atrodama: https://3x3garezers.weebly.com/ Ja ir kādi jautājumi, rakstiet – 3x3garezers@gmail.com

Ieraksti kalendārā, no 4. līdz 11. augustam! Uz tikšanos Garezera 3x3!

Maija, Daiga un Māra
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com