Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Redakcijā

Miršana

Laikraksts Latvietis Nr. 807, 2024. g. 10. jūlijā
Gunārs Nāgels -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Sveicināti, lasītāji!

Latvijā ir daudz oficiālu sēru dienu, ir kapusvētki, ir Mirušo piemiņas dienā, ir Lāčplēša diena, kad vakarā tauta pulcējas Rīgas Brāļu kapos. Nāve ir mums ne tikai personīgi svarīga, bet arī svarīga valstiskā līmenī.

Bet kā ir ar pašu miršanu? Lielākai daļai no mums ir bijusi kaut kāda saskarsme ar miršanu. Dažreiz tuvāka, dažreiz ne tik tuva. Pati miršana var notikt pēkšņi, pat nemanot, bet dažreiz tā var būt ļoti nepatīkama un vilkties ilgu laiku.

Latvijā veselības aprūpes jautājumos autoritatīvākā universitāte ir Rīgas Stradiņa universitāte. Tā pat piedāvā maģistra līmeņa studiju kursu „Nāve un miršana“ (HZK_031), kura sastāv no sešām divstundīgām lekcijām un 10 divstundīgām nodarbībām, kopā 32 stundas ar mērķi: „Sniegt studentiem filozofisku perspektīvu uz dažādām ar nāvi un miršanu saistītām tēmām, galveno uzmanību pievēršot nāves un miršanas metafiziskiem, epistemoloģiskiem, eksistenciāliem, ētiskiem un sociāliem aspektiem.“

Kursa aprakstā ir nosaukti paredzamie rezultāti – noteiktas zināšanas, prasmes un kompetences. Kompetences pēc kursa sekmīgas pabeigšanas ir, piemēram, „Students spēj izprast, interpretēt un kritiski izvērtēt ar nāvi un miršanu saistītos filozofiskos aspektus. Izmantojot iegūtās zināšanas, students spēs iesaistīties mūsdienu sabiedrībā aktuālās diskusijās, kas skar ar nāvi un miršanu saistītus jautājumus. Students spēs izvērtēt pastāvošās veselības aprūpes prakses nāves un miršanas jautājumu kontekstā.“

Kursa aprakstā ir uzskaitītas visu lekciju un nodarbību tēmas. Piemēram, nodarbība – „Pašnāvība“; nodarbība – „Eitanāzija un asistētā pašnāvība“. Izklausās briesmīgi, bet tomēr saprotami.

Liekas, ka Latvijas sabiedrībā vēl ir daudz trūkumu miršanas jautājumos, un nav vēlmes pat to diskutēt. Piemēram, Saeima 2021. gada 25. marta sēdē nolēma noraidīt 10 505 Latvijas pilsoņu kolektīvo iesniegumu Par labu nāvi – eitanāzijas legalizācija. Pēc garām debatēm deputāti balsoja pret iesnieguma deleģēšanu komisijām, lai tās uzsāktu diskusiju. Kopsaucējs daudziem debatētājiem bija paliatīvās aprūpes nožēlojamais stāvoklis Latvijā, un tas būtu vispirms jāuzlabo.

Iniciatīvas pārstāvji bija aplēsuši, ka 650 cilvēku ik gadu ir neārstējami slimi, cieš neizturamas sāpes bez cerībām uz atlabšanu un būtu kandidāti brīvprātīgai eitanāzijai.

Vai kaut kas uzlabojies trijos gados? Mirušos godinām, bet kā ir ar mirstošiem?

GN
2024. g. 10. jūl.



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com