Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Putnu un saksofona sadarbība

Aigara Raumaņa koncerts Īlē

Laikraksts Latvietis Nr. 807, 2024. g. 10. jūlijā
Ilona Brūvere -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Aigars Raumanis. FOTO Ilona Brūvere.

Aigars Raumanis. FOTO Ilona Brūvere.

Īles baznīca 2024. gada vasarā. FOTO Ilona Brūvere.

Īles baznīca 2022. gada 18. maijā. FOTO Publicitātes foto.

IlesBaznicasFonds

Vai pazīstiet saksofonistu Aigaru Raumani? Šovasar man bija iespēja dzirdēt viņa solo koncertu, un tas radīja dubultīgu prieku, jo iepazinos ar jauku, iespaidīgu mūziķi un komponistu, un tas viss notika atjaunotajā Īles baznīcā, ko arī izmanto kā iespaidīgu koncerttelpu.

Bija saulains vakars, kad devos uz Īli caur sarkanām, lillā un apzeltītām pļavām, kuras iespaidīgi ierāmēja zaļie meži, kuri paši mirdzēja visvisādos zaļos toņos. Garas ēnas jau sāka pārklāt laukus, kad ieradāmies pie staltas, baltas baznīcas. Kā gan šī ēka ir mainījusies pēdējos gados! Bija reiz nolaista baznīca, kas daudz bija cietusi savā garā mūžā. Tagad tā cēli atkal gaida, kad ieradīsies ne tikai draudze, bet arī koncertu apmeklētāji. Ja agrāk lietus un vējš sagaidīja apmeklētājus baznīcas iekšpusē, tagad – jumts, jauni logi, grīdas cieši aizsargā visus, un altāris ir atkal savā vietā. Apbrīnojumi, ko gan var veikt samērā īsā laikā, kad vairāki cilvēki un organizācijas pieliek roku un uzņemas palīdzēt savest ēku kārtībā; nu labāk būtu teikt – izcilā kārtībā!

Bet šis nav tikai stāsts par baznīcu, bet arī par aizraujošu koncertu. Aigars Raumanis pilnu baznīcu ar apmeklētājiem spēja iesaistīt savā muzikālajā meditācijā, kur saksofons sadarbojas ar putnu balsīm. Viņš ir uzņēmies spēlēt Filipa Glāsa (Philip Glass) 13 Melodijas solo saksofonam (1995). Mūzika vibrē pa visu baznīcu, saksofonists kustās unisonā ar mūziku saliedēts pilnībā ar savu instrumentu – dziļas notis dod vietu valdzinošām, smalkām variācijām, putnu balsis vijās kopā ar mūziku. Taču tas nav tikai akadēmisks priekšnesums; Aigars spēlē ļoti plūstoši, ar emocionālu rezonansi ne tikai intelektuālu skaidrību.

No baznīcas lēnām atvadās saules stari, un gaismu sagādā sveces. Tad uz īsu laiku satumst ārā debesis, vasaras lietus piedod savu ritmu koncertam, un debesis norūcās. Bet tas jau tikai uz īsu laiku, un tad āra ir arī dzirdamas putnu balsis, debesis paliek gaišākas, un liriskas skaņas izplūst no saksofona. Kad koncerts beidzās, klausītāji sajūsma aplaudē, lēnītēm atstāj baznīcu, jo koncerts ir atstājis tādu maģisku iespaidu, un smaidīgi dodas mājup.

Bez šaubām, Aigara Rausmaņa koncerts ir iedvesmojis klausītājus; reti kurš piedzīvo tik apdāvinātu saksofona izpildījumu, bet arī koncerta telpa atstāj savu iespaidu. Kā Aigars pats teica, telpai pašai ir sava atmosfēra.

Jā, daudz ir panākts. Ir prieks redzēt, ka baznīca kalpo ne tikai draudzei, bet arī kā izcila telpa intīmiem akustiskiem koncertiem. Dabīgi, vēl jau ir darbi palikuši. Sakristeja nav atjaunota, tornis nav, un ja negrib, ka baznīcas apmeklētāji iegrimst ziemas dubļos, tad āra jau arī vajaga piestrādāt.

Tātad, ja jums ir iespēja palīdzēt ne tikai baznīcas draudzei, bet arī atbalstīt Latvijas māksliniekus (Piemirsu minēt, ka Aigars ir ieņēmis pirmo vietu vairākos konkursos Eiropā un ir 27 gadus vecs.), tad variet to darīt šeit:

Īles luterāņu baznīcas fonds
Reģ. nr. 40008312119
LV34UNLA0055002844303
Mērķis – Īles baznīcas atjaunošana

Ilona Brūvere
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com