Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Redakcijā

Kultūras izpausmes

Laikraksts Latvietis Nr. 810, 2024. g. 31. jūlijā
Gunārs Nāgels -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Sveicināti, lasītāji!

Latviešiem ir raksturīgas vairākas kultūras izpausmes. Pirmā, protams, ir minama dziesma. Kur ir latvieši, tur ir dziesma un dziedāšana. Kā labi zināms, latvieši mēdz organizēties visādos apstākļos, un pēckara Vācijā pārvietoto nometņu („Displaced persons' camps“) iemītnieki – tā sauktie „dīpīši“ rīkoja dziesmu svētkus visas Vācijas mērogā.

Koru dziedāšana ir jau tikpat kā folklorizējusies, un Dziesmu svētki ir uzņemti Latvijas kultūras kanonā sadaļā „Tautas tradīcijas“.

Cita muzikāla tradīcija ir gadskārtējie Siguldas Operamūzikas svētki, kurus 1993. gadā dibināja Dainis Kalns. Viņš raksta: „Latvijā skatītāju pieradina pie viduvējībām mākslā, tās uzskatot par zvaigznēm. Ja neesi redzējis briljantu, tu pieņem, ka bižutērija ir augstākais sasniegums. Tāpēc es dodu iespēju iepazīt, salīdzināt un ilgoties pēc kaut kā vairāk.“*

Šogad nupat pavadīti XXXI Starptautiskie opermūzikas svētki, kuros sevišķi jāmin Dž. Verdi operas „Traviata“ oriģināliestudējums Gunta Gailīša režijā  – galvenās lomās Latvijas zvaigzne Maija Kovaļevska (Violeta Valerī) un Ukrainas tenors Dmitro Popovs (Alfrēds Žermons). Jauka detaļa bija Latvijas Mākslas akadēmijas profesora Alekseja Naumova iekļaušana izrāde. Viņš lielo izrādes daļu pavadīja kādā skatuves nomalē, savā nodabā gleznojot dažādas lielākas gleznas. Programmas grāmatiņā lasām, ka viņš skaitās „Gleznotājs – Violetas draugs (Anri Mattiss)“.

Diasporas latvieši piedalās mītnes zemes kultūras dzīvē gan kā muzikanti, gan kā diriģenti, gan kā komponisti. Sevišķi pieminams ir adelaidietis Aldis Sils, kurš savam Marijatviles (Marryatville) skolas korim ļoti sekmīgi liek dziedāt latviešu dziesmas.**

Bez mūzikas, latvieši ir kaislīgi teātra apmeklētāji un rīkotāji. Austrālijā agrāk bija daudzi latviešu amatierteātru ansambļi, bet aktīvi tagad palikuši tikai Melburnas trupa „Austrālijas Latviešu teātris“ un Sidnejas Latviešu teātris.

Ar šodienas komunikācijas tehniku organizēšana nav palikusi vienas pilsētas vai vienas valsts mērogā. Ingmāra Čaklā Birmingemā, Anglijā dibinātā „Pasaules Latviešu amatieru teātru savienība“ (PLATS) apvieno vairākus diasporas amatieru teātrus, kuru mākas varēs redzēt Rīgā 2. augustā Diasporas teātru festivālā „Dāvana Latvijai“.

GN
2024. g. 31. jūl.

* www.opersvetki.lv

** Piemēram, https://youtu.be/hrgAL8xa_lo



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com