Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Diasporas skolotāju vasaras skola 2024

Lai latviešu valoda dzīvotu arī ārpus Latvijas robežām

Laikraksts Latvietis Nr. 814, 2024. g. 27. sept.
Mārīte Rumpe -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
AdelaidesSkola

Diasporas skolas dalībnieki. FOTO Aija Otomere.

No kreisās: Mārīte Rumpe un Dace Freija. FOTO Aija Otomere.

LVA_IZM

Arī skolotājām ir jāmācās. Tāpēc šā gada jūlijā Adelaides Latviešu skolas skolotājas Dace Freija un Mārīte Rumpe piedalījās Latviešu valodas aģentūras (LVA) rīkotajā Diasporas izglītotāju vasaras skolā, Latvijā. Skolotājas mācījās trīs dienas un guva jaunas zināšanas, kā arī atsvaidzināja jau zināmo, bet no cita skatu punkta.

Bija prieks satikties ar kolēģēm no citiem kontinentiem – dažādām valstīm. Sapratām, ka visur problēmas diezgan līdzīgas un skolotājas iegulda lielu, brīvprātīgu darbu, lai latviešu valoda dzīvotu arī ārpus Latvijas robežām. Valodas apgūšanas iemesli ir dažādi, bet visi svarīgi – dažiem tas ir, lai vecvecāki, radi un draugi Latvijā saprastu mazbērnus vai radiniekus, kādam tā ir senču valoda un saikne ar Latviju, ar savām saknēm. Skolotājas uzsvēra, ka liels nopelns ir vecākiem un ģimenēm, kas ikdienā lieto latviešu valodu (kaut vai tikai dažus vārdus), jo katrs mazumiņš palīdz skolnieku izglītošanā.

Paldies LVA vasaras skolas organizētāju komandai un Aijai Otomerei, kas katru vasaras skolu pārvērš par satikšanās svētkiem. Šogad iespēja bija tikties ar LVA direktori Initu Vītolu, Dr.Phil. Arti Sveci, LSM.lv bērnu un vecāku satura redaktori Ināru Antiņu, Digitālās inovācijas parka vadītāju, RSU docenti Agati Ambulti, kas stāstīja par Chat GPT kā atbalsta rīku skolotājam… bija vēl daudz citu lektoru un arī kolēģi dalījās savā pieredzē. Tas tiešām bija ļoti vērtīgi un noderīgi.

Uz Austrāliju arī atvedām Diasporas skolu konkursa Zelta Pūka vienu no balvā kategorijā Dzintars, ko piešķir par mūža ieguldījumu latviešu valodas saglabāšanā diasporā. To šoreiz piešķīra Adelaides latviešu skolas skolotājai Zintai Ozoliņai, par viņas darbu gan Annas Ziedares Vasaras vidusskolā, gan Adelaides un Melburnas latviešu skolās.

Notika arī neliels Latvijas Universitātes diasporas studiju programmas Latviešu valoda, kā svešvaloda izlaidums, kur vairākas diasporas skolu skolotājas saņēma apliecības par šī kursa beigšanu. Arī Mārīte Rumpe cītīgi apguva šo kursu piektdienu vakaros tālmācībā un saņēma apliecību. Paldies Intai Urbanovičai, šī kursa koordinatorei par iespēju.

Esam pateicīgas Latvijas Izglītības Ministrijai un Latviešu valodas aģentūrai par atbalstu diasporai gan skolām ar materiāliem, grāmatām un idejām, gan diasporas izglītotāju kvalifikācijas celšanas iespējām.

Pēc vasaras apmeklējum sadarbībā ar LAAJ izglītības nodaļu (vadītāja Iveta Leitase), LVA organizē skolotāju izglītojošas tikšanās ar pedagogiem un lektoriem Latvijā, mūsu Austrālijas laika zonai piemērotā laikā par ko sakām lielu paldies.

2024. gadā Adelaides Latviešu skolas darbību līdzfinansē Latviešu valodas aģentūra no Izglītības un zinātnes ministrijas budžeta programmas „Valsts valodas politika un pārvalde“.

Mārīte Rumpe
Adelaides Latviešu skolas pārzine



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com