Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Koncerts „Dāvana“ – A Latvian Gift

Mums visiem patīk saņemt dāvanas, vai nē?

Laikraksts Latvietis Nr. 814, 2024. g. 27. sept.
Astra Kronīte -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

FOTO Graham Yuile.

Programmas grāmatiņas vāks.

Aldis Sils.

Sestdien, 7. septembrī, Adelaides konservatorijas Elder zālē koris Graduate Singers diriģenta Alda Sila vadībā, iepriecināja Adelaides sabiedrību ar skaistu muzikālu dāvanu. Dāvana – A Latvian Gift  bija programma, kas pilnībā sastāvēja no latviešu komponistu darbiem, kurus koris izpildīja latviešu valodā. Dzirdot latviešu mūziku, kuru dziedāja nelatviešu izcelsmes dziedātāji ārpus Latvijas piedeva šim sniegumam ekstra vērtību. Un lepnumu. Un pateicību Aldim Silam, kurš bija programmas autors.

Koncerta programma bija ļoti plaša un mērķtiecīgi izdomāta, lai reprezentētu latviešu kora mūzikas dziļumu un dažādību. Programmā bija latviešu klasiķu darbi: Jāzepa Vītola Gaismas pils, Emīla Melngaiļa Tumša nakte, zaļa zāle, Bruno Skultes Aijā, Lūcijas Garūtas Mūsu Tēvs debesīs un Viktora Baštika Rekviēms. Pretstatā, dzirdējām arī kora mūzikas modernistu darbus: Jura Vaivoda brašo vīru kora dziesmu Apkal manu kumeliņu, Valta Pūces Ik rudeni valodiņa, Ērika Ešenvalda Dvēseles dziesma un My Song. My Song bija vienīgā dziesma angļu valodā, kura labi pazīstama pasaules koru repertuārā, un balstīta uz indiešu dzejnieka Tagores dzejas pantiem. Dzirdējām Ārija Šķepasta Es gulu, gulu, Mārtiņa Brauna Saule, Pērkons, Daugava un Imanta Ramiņa skaisto tautas dziesmas apdari, Pūt Vējiņi.

Papildinot izvēlētās dziesmas, Alda Sila mērķis bija izpaust plašākai publikai latviešu tautas vēsturi un kultūru, rādot Latvijas dabas un folkloras attēlus uz skatuves abās malās nostādītiem diviem lieliem ekrāniem. Redzējām Vilhelma Purvīša ainaviskās gleznas, kas tik labi saderējās ar Aijā, latviešu senos rakstus un Brāļu kapu kritušo karavīru attēlus, kas ilustrēja Baštika Rekviēma vienu sastāvdaļu: Miera dārzā. Ļoti izsmeļoši sagatavotā programmas lapiņā izcēla to, ka latviešu tauta ir dziesmota tauta, kura ar dziesmas palīdzību izcietusi vairākas okupācijas, veikusi Dziesmoto revolūciju un ieguvusi pasaules atzinību ar savu Dziesmu Svētku tradīciju.

Koris, Graduate Singers, Alda Sila vārdos, ir labākais koris Adelaidē, kuru aicina piedalīties simfonisko orķestra darbos, un visur tur, kur vajadzība pēc augsta līmeņa izpildījuma ar augsta līmeņa vokālām prasībām. Aldis Sils šogad ir šī kora viesdiriģents. Jau agrāk Aldis ir bieži mēģinājis ietilpināt latviešu komponistu darbus koru repertuāros, ar kuriem viņš strādā. Viņš pašreiz ir Adelaides Filharmonijas kora pastāvīgais mākslinieciskais vadītājs, un vēl arvien vada Marryatville vidusskolas kori. Aldis bija šīs vidusskolas Speciālo Mūzikas centra vadītājs 10 gadus. Bet ar šo koncertu, zinot šī kora spējas, pirmoreiz Aldis izveidoja pilnībā programmu ar latviešu kora mūziku.

Izcils darbs šajā koncertā bija 1979. gadā sacerēts Viktora Baštika Rekviēms jauktajam korim, soprāna un baritona solo, klavierēm, ērģelēm, flautai, trompetei un zvaniem. 2018. gadā Aldis šo darbu pirmoreiz atskaņoja ar Filharmonijas kori, atzīmējot Latvijas 100 gadus. Darbā ieausti Svēto rakstu fragmenti, Luda Bērziņa un Viktora Baštika dzeja un tautas dziesmu vārdi. Darbs ir pacilājošs, un pauž gaišus, ticības un cerību apliecinošus tēlus, akcentējot Baštika ciešo saikni ar mūziku baptistu draudzēs.

Koncertā dzirdējām Rekviēmu astoņās daļās. Pazīstams ir noslēguma darbs, Mūsu Tēvs, bet šoreiz aizkustināja tieši otrā un trešā daļa, Tikai vēja pūsma (Psalms 39. Tikai vēja pūsmā ir cilvēks savās mūža gaitās) un Miera dārzā (Zīraka 44, Ludis Bērziņš un tautas dziesmu teksti). Pirmā gabalā apbrīnojama bija Baštika vokālā izdoma, atdarinot vēja brāzmas, kas caurstrāvoja dziedājumu visās balsīs. Miera dārzā, veltījums tēvzemes cīnītājiem, komponists ievijis vairākus tautas dziesmu elementus (Uz ežiņas galvu liku; Es karā'i aiziedams). Īpaši smeldzīgi izskanēja trompetes solo, spēlējot Vakarjundas vārsmas.

Koncerts bija labi apmeklēts. Lai tautieši varētu baudīt šo unikālo koncertu, Adelaides Latviešu biedrības senioru grupas Laima vadība bija pat noorganizējusi transportu uz pilsētu.

Noslēgumā, vēlreiz liela pateicība Aldim Silam, kurš šo koncertu īstenoja. Austrālijā pašreiz uzplaukuši daudzi jauni latviešu izcelsmes komponisti, diriģenti un mūziķi. Nākamā mēnesī Adelaidē notiks Vīru koru saiets, kur piedalīsies dziedātāji no Sidnejas, Melburnas un Adelaides vīru koriem. 60. Austrālijas Kultūras dienas 2025. gada beigās notiks Adelaidē, un Aldis Sils ir kopkoru koncerta atbildīgais vadītājs. Balstoties uz šo koncertu, esmu droša, ka varēsim sagaidīt un saņemt daudz jaunu pārsteigumu un dāvanu Kultūras dienu kopkoru koncertā.

Astra Kronīte
Laikrakstam „Latvietis“
12.09.2024.



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com