Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Narkofāgija un Aizlūgums

Mācītāja Raimonda Sokolovska pārdomas

Laikraksts Latvietis Nr. 814, 2024. g. 27. sept.
Raimonds Sokolovskis -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Jēzus un Eņģeļi. FOTO R.S.&AI Imagine.

Starptautiskā Pārdozēšanas Apziņas Diena (International Overdose Awareness Day, August 31) ir pasaulē lielākā kampaņa pret pārdozēšanu, atceroties un mīlestībā pieminot cilvēkus, kuri ir miruši pārdozēšanas rezultātā, un mīlestībā pieminot tuviniekus un draugus, kas par viņiem sēro. Mans raksts Narkofāgija un Aizlūgums ir tam veltījums. Vēlos piebilst, ka 1990ajos, būdams draudzes mācītājs Vecmīlgrāvī, piedalījos ar svētbrīžiem tematiskos sarīkojumos, kas bija veltīti anonīmās pretalkohola biedrības Ziemeļblāzma biedriem.

Narkofāgija

Narkotiku lietošana ir nelikumīga. Pie tam narkomānija ir visbēdīgākais gadījums ēdienkartē. Tieši – visbēdīgākais. Jo narkomāns gūst baudu par visaugstāko cenu. Cilvēks maksā šai gadījumā pats ar sevi. Savu organismu. Savu veselību, dzīvesprieku un laimi. To visu narkomāns atdod narkotikām, nemaz nerunājot par finansiāli ievērojamiem apjomiem, kas aiztek kā upīte balto pulverīšu iegādei. Nemaz nerunājot par ciešanām, ko narkomāns sagādā tuviniekiem un piederīgajiem. Pie tam, kas ir vēl traģiskāk, šī bauda ar laiku izzūd, un tās vietā stājas pieradums, bet cena saglabājas. Un narkomāns vairs saņem tikai drumstalas no sākotnējās baudas. Gandrīz neko. Vēlākais efekts ir tikai nepieciešamība fiksēties (fix angl.), lai varētu turpināt kaut cik normāli justies. Vai fiziskās un dvēseliskās ciešanas, ko izjūt narkomāns, vēl var saukt par normālu jušanos, nav skaidrs.

Šo – otro narkomānijas pakāpi sauc par narkofāgiju (skan līdzīgi kā sarkofāgs), kad baudas vairs nav, bet narkotikas ir vajadzīgas tikai ikdienas rutīnai. Pēc tam paliek vēl sliktāk. Daudz sliktāk. Narkomāns ķeras pie stiprākām narkotikām, cerībā atgriezt sākotnējo minimālo baudījumu, un konstatē, ka tas uz zināmu laiku dod kādu efektu. Bet stiprāki un efektīgāki narkotiskie līdzekļi maksā vēl dārgāk. Gan finansiāli, gan fizioloģiski. Cilvēks diezgan drīz paliek par spoku. Sāk zust realitātes apziņa. Cilvēks vairs nedzīvo, bet eksistē. Dienas paiet nožēlojamā piņķerēšanās ar pulverīšiem vai tabletēm. No cilvēka vairs paliek tikai ēna. Un vēl pēc zināma laika narkomāns atklāj, ka bauda atkal ir zudusi, bet vajadzība atkal pieaugusi. Tikai eksistencei. Pēc tam kļūst vēl drausmīgāk... Par to psiholoģiska analīze nav iedodama. Realitāte ir zudusi. Pie tam cilvēks ir kļuvis par bumbu ar laika degli (time bomb). Cilvēks seko mirkļa impulsiem, kurus pats vairs nedz apzinās, nedz kontrolē. Visbiežāk tas beidzas ar traģisku agresiju, kurai iznākums ir fatāls. Ja tā agresija ir vērsta pret sevi, tad cilvēks izrēķinās ar sevi. Ja tā ir vērsta pret citiem cilvēkiem, tad traģēdija skar arī citus vistiešākā veidā.

Aizlūgums

Kungs, apžēlojies! Kristu, apzēlojies! Kungs, apžēlojies! Pasargi mūs! Svētā Marija, Eņģeļu Karaliene, lūdzi par mums! Svētais Rafael, dziedini mūs! Svētais Gabriel, stāvi pie mums! Kungs, apžēlojies! Kristu, apžēlojies! Kungs, apžēlojies! Nāc, Svētais Gars, ar savu dvesmu! Iededz debesu liesmu! Kungs, apžēlojies! Kristu, apžēlojies! Kungs, apžēlojies! Nāc, Svētais Gars, ar savu dvesmu! Apspīdi ar debesu gaismu! Kungs, apžēlojies! Kristu, apžēlojies! Kungs, apžēlojies!

Nāc, Svētais Gars, ar savu dvesmu! Mēs aizlūdzam par mūsu mīļo (vārdu)... Dod viņam/ai skaidru prātu! Piepildi viņa/s dvēseli un miesu ar Saviem debesu spēkiem! Lai tie caurvijās viņa/s dvēselei un miesai, to attīrot, piepildot, spēcinot un aizsargājot! Lai tie ietver viņu Kristus Krusta spēkos! Lai tie veido viņam/ai priekšā zeltainu krustu! Lai viņam/ai pie kreisās rokas rubīnsārts krusts! Lai viņam/ai aiz muguras zvaigžņu zils krusts! Lai viņam/ai pie labās rokas sudrabains krusts! Lai viņam/ai zem kājām ugunīgs krusts! Lai viņam/ai virs galvas varavīkšņots krusts!

Kungs, apžēlojies! Kristu, apžēlojies! Kungs, apžēlojies!

Mūsu Tēvs debesīs. Svētīts lai top Tavs Vārds. Lai nāk Tava valstība. Tavs prāts lai notiek kā debesīs tā arī virs zemes. Mūsu dienišķo maizi dod mums šodien. Un piedod mums mūsu parādus kā arī mēs piedodam saviem parādniekiem. Un neieved mūs kārdināšanā, bet atpestī mūs no ļauna. Jo Tev pieder Valstība, spēks un gods mūžīgi. Amen.

Mācītājs Raimonds Sokolovskis
Laikrakstam „Latvietis“

(Bībelē skat. Mt.17:18, Lk.4:35, 1.Kor.1.nod. u.c.)



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com