Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


DV CV darbs šī gada pirmajā pusgadā

Daudz laba paveikts

Laikraksts Latvietis Nr. 815, 2024. g. 2. okt.
Ieva Freinberga -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
DV

Daugavas Vanagi

Vilnis Janševskis (Irlavas un Lestenes pagasta pārvaldes vadītājs) uzrunā klātesošos Lestenes muzeja nama spāru svētkos. FOTO Ansis Grūbe.

Lestenes muzeja nama spāru svētkos: Valda Liepiņa, Solvita Vība, Emīls Gailis, Aivars Sinka. FOTO Ansis Grūbe.

Lestenes muzeja nama apskate: SIA Amatnieks būvdarbu vadītājs, Jānis Kancāns (DV Ņujorkas Apvienības priekšsēdis), Mārtiņš Dāle un Asja Ramate (abi no DVCV prezidija). FOTO Aivars Sinka.

Viļa Januma kapa piemineklis uzstādīts Lestenē. FOTO Aivars Sinka.

Lai sekmīgi varētu iet uz priekšu un turpināt iesākto darbu, vispirms jāizvērtē, kas paveikts līdz šim un vai vispār iets pa pareizo ceļu. Atskatoties Daugavas Vanagu Centrālā valde (DV CV) secina, ka pirmā 2024. gada puse aizvadīta spraigā darbā, pieņemti labi lēmumi un patiesi svarīgs likums.

Ja jāmin trīs vissvarīgākās lietas, tad, pirmkārt, tā ir Lestenes likuma pieņemšana Saeimā, kas ir patiesa uzvara, kuras pamatā ir ilgs un rūpīgs kopdarbs un kas ļoti atvieglos Lestenes muzeja projektu; otrkārt – DV CV klātienes sēde Toronto, Kanādā; treškārt – kopā ar domubiedru grupu no Vācijas un Latvijas uz Latviju pārvesta un Lestenes Brāļu kapos uzstādīta pirmā DV CV priekšnieka, pulkveža Viļa Januma piemiņas plāksne, tā paglābjot to no iznīcības. Taču patiesībā visi darbi un priekšdarbi bija ļoti svarīgi. Tagad par visu pēc kārtas.

Janvārī

  • DV CV pārstāvji apmeklēja Prāgu, lai izpētītu Čehijas arhīvus. Un izdevās! Tika atrastas 60 miršanas apliecības latviešu leģionāriem, kuri krituši tagadējā Polijas teritorijā. Tāpat bija tikšanās ar Normundu Puci, lai spriestu par iespēju veidot filmu, kas stāstītu par Kurzemes cietokšņa kaujām, īpaši izceļot Ziemsvētku kaujas, kas notika pie Lestenes.
  • Ar DV CV līdzdalību turpinājās darbs, lai sekmētu Lestenes likuma pieņemšanu Saeimā.

Februārī

  • Tā kā tika lemts, ka LAMPAS festivālā jūlijā Lestenes biedrība vadīs sarunu „Latviešu karavīrs Otrajā pasaules karā: šķeļ vai saliedē Latvijas sabiedrību?“, tad kopā ar fondu Dots sākās pirmie sagatavošanas darbi, lai šo diskusiju sagatavotu.
  • DV CV pārstāvji tikās ar aizsardzības ministru Andri Sprūdu, lai diskutētu par Lestenes muzeju un tā finansēm.
  • Tā kā kapu pārvalde Minsterē, Vācijā, draudēja likvidēt pulkveža Viļa Januma kapa pieminekli, tad ar DV CV prezidija locekļa Mārtiņa Dāles līdzdalību un Valtera Nollendorfa ziedojumu tika veikti priekšdarbi, lai pieminekli no Vācijas pārvestu uz Lestenes Brāļu kapiem.

Martā

  • Aizsardzības ministrs Andris Sprūds atbrauca uz Lesteni, lai satiktos ar Lestenes biedrības un pašvaldības pārstāvjiem un pats redzētu muzeja būvdarbus.
  • Latvijas Kara muzejā notika atvēršanas svētki grāmatai par vienu no Latviešu leģiona un Zedelgemas nometnes varoņiem, pulkvedi Arvīdu Krīpenu. DV CV grāmatas tapšanai sniedza finansiālu atbalstu un palīdzēja ar rakstiem un pamatdokumentiem.
  • DV CV pārstāvji Rīgā tikās ar spāņu vēsturniekiem, kuri specializējas Spānijas Zilās divīzijas vēsturē  – šai divīzijai kara laikā Rīgā bija lazarete un atpūtas bāze. Prieks, ka spāņu vēsturnieki 16. martā arī piedalījās svinīgajos piemiņas aktos Rīgā un Lestenē.
  • 16. martā Lestenē svinīgi zemes klēpī guldīja piecus leģionārus, kuru mirstīgās atliekas Lestenes biedrības komanda 2023. gada novembrī bija atradusi netālu no Lestenes.
  • 27. martā Saeima otrajā lasījumā pieņēma tik ļoti svarīgo Lestenes likumu. DV CV un sadarbības partneru pūles vainagojušās panākumiem!

Aprīlī

  • Aprīļa sākumā Milvokos notika DV ASV delegātu sapulce, kur, lai informētu delegātus par DV CV darbību un par Lestenes projekta aktualitātēm, piedalījās arī DV CV priekšsēdis Aivars Sinka.
  • Mēneša beigās Latvijas Kara muzejā DV CV pārstāvji ar muzeja direktori Kristīni Skrīveri pārrunāja topošo Jura Ciganova grāmatu par pirmo DV priekšnieku, pulkvedi Janumu.

Maijā

  • Skaists un svinīgs 8. maija sarīkojums Lestenē aizsardzības ministra Andra Sprūda un Nacionālo bruņoto spēku komandiera Leonīda Kalniņa klātbūtnē ar NBS orķestra piedalīšanos.
  • Saistībā ar Lestenes likumu gandrīz pēdējā brīdī Ārlietu ministrija nāca ar priekšlikumiem par izmaiņām likuma tekstā. Lai šo pārrunātu, DV CV priekšsēdis Aivars Sinka un bijušais Latvijas Nacionālo bruņoto spēku komandieris, ģenerālis Raimonds Graube Lestenē speciāli tikās ar Ārlietu ministrijas valsts sekretāri Daci Melbārdi un vēstnieku Vilmāru Heniņu. Pēc veiksmīgām sarunām likumu varēja virzīt uz trešo, pēdējo lasījumu.

Jūnijā

  • Atvests uz Lesteni, sakopts un uz jauna pamatakmens pie Lestenes baznīcas uzstādīts pulkveža Januma kapakmens.
  • Toronto Kanādas pirmsdziesmusvētku gaisotnē sarīkota DV CV klātienes sēde.
  • 6. jūnijā Saeima pieņēma Lestenes likumu, kuru Valsts prezidents Edgars Rinkevičs divas nedēļas vēlāk parakstīja. Par šo ir vislielākais gandarījums! Daugavas Vanagiem un Lestenes biedrībai te bija svarīga loma – ne tikai ar dalību Saeimas Izglītības, Kultūras un Zinātnes komisijas sēdēs un darba grupas sanāksmēs, bet arī palīdzot sagatavot likuma tekstu un lobējot politiķus un ierēdņus. Tas pierāda, ko kopā spēj paveikt Daugavas Vanagi!
  • Iesākti darbi saistībā ar Lestenes muzeja ārējo ekspozīciju, kā arī sadarbībā ar Okupācijas muzeju sāktas sarunas par Zedelgemas Stāvstropa brīvībai novietošanu Latvijā.

DV CV priekšsēdis Aivars Sinka ir gandarīts par pirmajā pusgadā paveikto un pateicas visām DV zemēm par sadarbību, DV CV Pārstāvniecībai, valdei un prezidijam par ražīgo rosību, kā arī uzteic lielo darbu, ko paveikuši DV Kanadā un Toronto valde saistībā ar DV CV sēdes rīkošanu jūnija sākumā.

Viņš vēlreiz uzsver, cik svarīgs pavērsiens ir jaunā Lestenes likuma pieņemšana. Tas palīdzēs apzināt un atcerēties vēsturiskos notikumus, stiprināt sabiedrības vēsturisko atmiņu un veicināt faktos balstītu izpratni par notikumiem okupētās Latvijas teritorijā Lestenes apkārtnē Otrā pasaules kara laikā, kad okupētājvalstis – Padomju Savienība un Vācija prettiesiski iesaistīja Latvijas iedzīvotājus savos militārajos formējumos. Likums palīdzēs nodrošināt vēsturiskā taisnīguma atjaunošanu un novērst vēsturisko notikumu nepatiesu, neprecīzu atspoguļojumu. Tāpat tas palīdzēs godināt to latviešu karavīru piemiņu, kuri tika iesaistīti un krita Otrajā pasaules karā, kā arī saglabāt, uzturēt un attīstīt valsts nozīmes kultūras pieminekli „Lestenes luterāņu baznīca un Otrā pasaules kara piemiņas vieta ar Lestenes memoriālu“ un tā kultūrvēsturisko vērtību.

Ieva Freinberga



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com