Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Satikšanās Limbažos – nedēļa, kas paliks atmiņā

Šīs vasaras otrais 3x3 saiets Latvijā

Laikraksts Latvietis Nr. 815, 2024. g. 2. okt.
Tīna Sidoroviča -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Limbažu 3x3 sākās ar dalībnieku Goda soli – visi iepazinās dejā. FOTO Klāra Sidoroviča.

Pašam savs gredzens – ar rotkalšanu aizrāvās arī pusaudži. FOTO Klāra Sidoroviča.

Kā šūt un izsūt mācās jaunās paaudzes trīsreiztrīsnieces Anneles Slišānes vadībā. FOTO Klāra Sidoroviča.

Saposušies nedēļas kulminācijas pasākumam Daudzinājumam arī saieta vadītāji Anna un Guntis Nulles. FOTO Klāra Sidoroviča.

Jūlija nogalē Limbažos uz šīs vasaras otro 3x3 saietu Latvijā bija sabraukuši tuvāku un tālāku ceļu braucēji. 65. Latvijas saiets norisinājās no 21. līdz 28. jūlijam, un veselas nedēļas garumā caur tēmu „Satikšanās“ pieskandēja gan pilsētu, gan novadu. Visu nedēļu 3x3 mājas bija Limbažos, kur ne tikai ar latviskām dziesmām un dejām, bet arī aktīvi iesaistoties un sadarbojoties ar pašvaldības un vietējo organizāciju darboņiem radās jaunas pazīšanās, tika stiprinātas esošās draudzības, un pāri visam – katrs satika sevi un savus domubiedrus. Saietu vadīja Anna un Guntis Nulles ar meitām Māru un Dainu.

Kopumā uz Limbažiem bija atbraukuši ap 350 dalībnieku no 16 dažādām valstīm, ieskaitot Latviju. Visvairāk sabraukušo Limbažu saietā bija no Latvijas, konkrēti – Rīgas, bet otra lielākā grupa bija latvieši no ASV. Smelties latviskās tradīcijas, vērtības un kopā būšanu bija ieradušies arī latvieši no Krievijas, Vācijas, Beļģijas, Zviedrijas, Norvēģijas, Lietuvas, Jaunzēlandes, Austrijas, Turcijas, Somijas, Luksemburgas, Dānijas, Ķīnas un Austrālijas. Pārstāvēti teju visi kontinenti!

Plaša delegācija bija no Baltijā senākās mūra celtnes mājvietas Ikšķiles – teju 20 dalībnieki. Arī vairāk nekā 10 limbažnieku, kuri izbaudīja spraigo un aizņemto 3x3 nedēļas dienas kārtību, bija saieta dalībnieku vidū.

Kas tad īsti notika Limbažos? Visi 350 dalībnieki sadzīvoja draudzīgā saimē, nakšņojot Limbažu vidusskolas klašu telpās, bet ikdienas nodarbības jeb ievirzes, kas dienas ritmā ieplānotas trīs reizes dienā, apmeklēja pārsvarā Limbažu ģimnāzijas telpās. Šoreiz, ņemot vērā plašo jaunās paaudzes pārstāvniecību, bija īpaši daudz un dažādu nodarbju bērniem – gan pirmsskolas, gan skolas vecumā.

Bez ierastās Vilku mācības Jāņa Ata Krūmiņa vadībā, kas norūda un ierāda bērniem, kā izdzīvot mežā un kā sadarboties ar izaicinājumiem dabā, šoreiz šai pašai vecuma grupai bija arī Paldažu piedzīvojums. Andreja Kovaļova vadībā bērni piedzīvoja aktivitātes lauku sētā, apgūstot jaunas prasmes lauku darbos un izaicinājumus.

Mazāki bērni dažādās vecuma grupās darbināja savus pirkstiņus – gan čaklos, gan prasmīgos – ne vien radošās mākslas izpausmēs, bet arī, piemēram, robotikā un koka amatniecībā. Paši mazākie kopā ar vecākiem sildījās siltajos graudos Laimes bļodā, kur drošā vidē vecākiem bija iespēja izrunāt sajūtas jaunajās vecāku lomās. Savukārt mazie jau no divgadnieku vecuma tiek nodarbināti sirsnīgu aprūpētāju gādībā, lai vecāki tikmēr varēti doties uz sevis izvēlētajām nodarbībām.

Limbažos pieaugušajiem – bez jau ierastajām 3x3 roku ievirzēm – celošanas, linu kreklu šūšanas, apavu darināšanas, keramikas, rotkalšanas – šoreiz bija iespēja gan darināt Vidzemes etnogrāfisko vainagu, gan arī stikla vitrāžas, gardus ēdienus, un uzšūt arheoloģiskā tērpa virskārtu.

Bez dziedāšanas korī, dejošanas piecos ritmos un muzicēšanas kopā ar vietējo talantīgo muzikantu Valteru Reiznieku, neatņemama darbīgās nedēļas sastāvdaļa bija danči no vakara līdz teju rītam un sadziedāšanās enerģiskās akordeonistes Vivitas Skurules un citu garāmejošo muzikantu (ar ģitāru, pie klavierēm vai ar bungām padusē) pavadībā. Tie, kuri pirmajā vakarēšanā vien brīnījās neziņā, jau nedēļas vidū ne tikai dziedāja līdzi, zinādami vārdus visām dziesmām, bet bija arī pietiekami aizrāvušies, lai iekustinātu jaunpienācējus.

Danči vairāk piestāvēja jauniešiem, kuriem tulznas uz pēdām un negulētās naktis acīmredzot nav tik kaitīgas kā maziem bērniem vai nobriedušiem cilvēkiem. Kā jau allaž 3x3 dančus kustināja Ēriks Zeps, kurš ik vakaru nenogurdams no jauna bērniem pacietīgi mācīja, kā ejamas tradicionālās rotaļas, kā dejojami populārāko danču soļi. Jo katru nākamo vakaru un nakti dalībnieku uz danču grīdas bija arvien vairāk un vairāk.

Neraugoties uz jestrajiem nakts pasākumiem un grūtībām piecelties uz brokastīm, arī galvas ievirzes – tādas kā Antropoloģija, Praktiskās politikas darbnīca, Kultūras mantojums, Es, latvietis, kultūrā, Godi un rituāli 21. gadsimtā u.c. bija plaši apmeklētas un novērtētas.

Nedēļas vidū visi 350 dalībnieki autobusos devās dažnedažādos virzienos. Plašais Limbažu novads piedāvāja iespējas gan iepazīt senās pilis un muižas, gan arī ievērojamo cilvēku, tostarp himnas autora Baumaņu Kārļa un romantiskā dzejnieka Friča Bārdas dzimtās vietas. Bija iespēja viesoties vietējo uzņēmēju un citu aktīvu novadnieku sarūpētos pasākumos.

Par piepildītās nedēļas tuvošanos beigām piektdienas vakarā liecināja pošanās Daudzinājumam. Tad vakarpusē pēc aktīvās programmas visi tērpās goda drānās. Saposti, smaidīgi un skaisti dalībnieki gājienā caur attīrīšanās vārtiem ienāca goda vietā ap rituālo ugunskuru. Te ar īpašām uzrunām un dziesmām, daudzināja saieta tēmu – satikšanos. Tā vijās cauri visai nedēļai un ļoti labi atspoguļoja kopējās sajūtas nedēļas garumā – katrs dalībnieks taču satika kādu citu pirmo reizi, satika kādu sen un ilgi neredzētu, bet kādam noteikti bija iespēja caur saieta sajūtām, sarunām un jaunu pieredzi satikt pašam sevi.

Nākamie 3x3 saieti Latvijā notiks 2025. gada vasarā Grobiņā (29. jūnijs – 6. jūlijs) un Baldonē (20. – 27. jūlijs).

Informācija par visiem 3x3 pasaulē atrodama www.3x3.lv

Tīna Sidoroviča



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com