Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Redakcijā

Šodienas karš

Laikraksts Latvietis Nr. 816, 2024. g. 9. okt.
Gunārs Nāgels -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Sveicināti, lasītāji!

Gadalaiki nenovēršami mainās – Austrālijā sāksies vasara, Latvijā sāksies ziema. Ukrainā arī sāksies ziema, un, kā jau pēdējos gandrīz trijos gados, Krievija cenšas brutālā veidā nosaldēt visus Ukrainas iedzīvotājus, iznīcinot tās enerģijas infrastruktūru.

Krievijas gāze vēl arvien silda zīmīgu daļu no Eiropas. Ja arī tā ir ārkārtīgi samazinājusi Krievijas gāzes importu, gandrīz piektā daļa no gāzes importa Eiropas savienībā nāk no Krievijas. Par spīti kara stāvoklim, Krievijas gāze vēl plūst cauri Ukrainai. Tikšanās reizē šonedēļ ar Slovākijas Ministru prezidentu Robertu Fiko, Ukrainas Ministru prezidents Denis Šmihaļsa apstiprināja Ukrainas lēmumu izbeigt Krievijas gāzes tranzītu šā gada beigās, kad izbeigsies gāzes tranzīta vienošanās. Viņš mudināja Eiropas valstis samazināt to atkarību no Krievijas gāzes.

Slovākija ir sevišķi atkarīga no Krievijas gāzes, bet ir paredzēts, ka būs maiga ziema, un 60 miljardu kubikmetru iekrājums no iepriekšējās ziemas nodrošinās, ka arī tranzīta izbeigšanas gadījumā pietiks gāzes no citiem avotiem.

Tāds ir šodienas karš – it kā ir frontes līnijas, bet tās tikai ir daļa no stāsta. Tā bija arī Pirmā pasaules karā, kuru visu laiku bija stingri iezīmētas frontes līnijas. Bet, kad Pirmais pasaules karš beidzās, tad Vācijas spēki vēl okupēja teritoriju ārpus Vācijas pirmskara robežām, tostarp arī Latviju.

Kā klasificēt hibrīdkaru? ASV valdība visu laiku sūdzas, ka Ķīnas hakeri ielaužas dažādos valsts drošībai svarīgos serveros. Un kā ir aprakstāmas operācijas ar sprāgstošiem peidžeriem un rācijām Libānā? Kur te ir saskatāma frontes līnija?

Šajā gaisotnē Latvija lemj par iespēju Latvijas armijā mobilizācijas gadījumā dienēt arī citu valstu pilsoņi – Nacionālajos bruņotajos spēkos varēšot brīvprātīgi pieteikties Eiropas Savienības (ES), Eiropas Brīvās tirdzniecības asociācijas un NATO dalībvalstu, Austrālijas, Brazīlijas, Jaunzēlandes vai Ukrainas pilsoņi.

Ar visām maiņām vēl arvien ir derīgs senais padoms: „Si vis pacem, para bellum“ – Ja vēlaties mieru, gatavojieties karam.

GN
2024. g. 9. okt.



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com