Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


14. Saeimas vēlēšanas Melburnā

Vēlētāju atsaucība Melburnā bija ļoti laba

Laikraksts Latvietis Nr. 721, 2022. g. 5. okt.
Ilze Nāgela -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
CVK

Vēlēšanu komisijas locekļi: Kalvis Jaunalksnis, Ilze Nāgela (sekretāre), Jānis Roberts Dēliņš (priekšsēdis), Sandra Karlsberga un Uldis Zīverts. FOTO no Ilzes Nāgelas personīgā arhīva.

Ilze Nāgela plkst.7.10 bija pirmā vēlētāja Melburnas vēlēšanu iecirknī, un, Melburnai esot laika zonā priekšā Latvijas laikam 7 stundas, var jautāt – Vai bija pirmā pasaulē, kas vēlēja? FOTO no Ilzes Nāgelas personīgā arhīva.

No kreisās: Matīss Lūsis, kas balsoja pirmo reizi mūžā, Elvīra Latiša, Eva Brennere. FOTO Sandra Karlsberga.

Sestdien, 1. oktobrī, Melburna bija starp tiem vēlēšanu iecirkņiem pasaulē, kas jau 7 no rīta atvēra durvis vēlētājiem.

Visi vēlēšanu komisijas locekļi: Jānis Roberts Dēliņš (priekšsēdis), Kalvis Jaunalksnis, Sandra Karlsberga, Ilze Nāgela (sekretāre) un Uldis Zīverts jau krietni pirms saullēkta ieradās Melburnas Latviešu namā, kur atradās vēlēšanu iecirknis. Kaut iepriekšējā dienā sagatavošanās darbi jau bija paveikti – telpa iekārtota, tad tomēr sestdienas rītā vēl bija viss jāpārbauda, lai nodrošinātu interneta savienojumu un saziņu ar Latviju. Sandra telpā ienesa vāzi ar krāšņiem, svaigiem ziediem.

No paša rīta vēlēšanu iecirknī iegriezās federālās policijas pārstāvji, lai pārbaudītu mūsu vēlēšanu iecirkņa darbu. Jānis Dēliņš parādīja viņiem Melburnas Latviešu nama telpas un īsumā pastāstīja par Latviju, tās vēsturi, latviešiem Melburnā un, protams, par šīm vēlēšanām.

Vēlētāju atsaucība Melburnā bija ļoti laba – nobalsot par 14. Saeimu ieradās 222 vēlētāji. Jaunākie no tiem bija nesen 18 gadus sasnieguši, vecākais – jau brīdi atpakaļ savu 100. dzimšanas dienu nosvinējis. Interesanti, ka vidējais vēlētāju vecums bija, apmēram, 60 gadi; jaunāki par 25 gadiem bija apmēram 10% vēlētāju, bet virs 90 gadiem – 4,5%.

Pēc plkst.20 tika slēgts vēlēšanu iecirknis, un, skaitot balsis, atklājās, ka vēlētāji šoreiz ir bijuši labi sagatavojušies, par ko liecināja daudzās „+“ zīmītes pie izvēlētās partijas deputātu kandidātu vārdiem.

Nakts jau gāja uz rīta pusi, kad vēlēšanu komisija beidza savu darbu, par rezultātiem sniedzot ziņas CVK Latvijā. Īpašs paldies Uldim Zīvertam par izcili profesionālo darbu pie datora.

Paldies par atsaucību vēlētājiem, paldies Melburnas Latviešu namam par ērtajām telpām, paldies Latviešu nama kafejnīcas Rīga vadībai un darbiniekiem, kas rūpējās, lai pusdienas un svaigi ceptus pīrādziņus varētu baudīt gan vēlētāji, gan vēlēšanu komisijas darbinieki.

Ilze Nāgela
Laikrakstam „Latvietis“

Vēlētāju aktivitāte Austrālijā bija zemāka salīdzinot ar iepriekšējām vēlēšanām, kad nobalsoja 877. Nobalsojušie Austrālijā 2022:

Kanbera30
Kanbera pasta63
Adelaide122
Brisbena68
Melburna222
Perta45
Sidneja184
KOPĀ:734

Vēlēšanu rezultāti pa iecirkņiem apskatāmi CVK mājas lapā zem Rīgas, tur ir atsevišķi par ārzemju iecirkņiem.
https://sv2022.cvk.lv/pub/arzemes/velesanu-rezultati



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com