Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Lasītāja vēstule

3x3 un latviešu valoda

Laikraksts Latvietis Nr. 748, 2022. g. 20. apr.
Dr. Uldis Ozoliņš -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Ar interesi izlasīju Dr. Gunāra Nāgela komentāru redakcijas slejā laikrakstā Latvietis 747. numurā, kur nožēlo it kā atkāpšanās no latviešu valodas 3x3 saietos. Palīgredaktors min, ka salīdzinot ar pirmo 3x3 (1983. gadā), kur prasība bija, ka visiem bērniem ir jāmāk latviski, „2024. gada 3x3 Austrālijā mērķis ir būvēt tiltus starp latviski runājošajiem un nerunājošajiem.“ Palīgredaktors negatīvi min arī, ka vairākās nodarbībās un sarunu grupās mūsu sabiedrībā izpaužas arvien vairāk angļu valodas lietošana.

Lūk, laikam 3x3 nav pietiekami šķīsts latviešu valodas uzturēšanā. Bet kā tad 3x3 būvē šos tiltus? Pēdējos divos 3x3, kuri noturēti ap pandēmijas gadiem (2019. un 2023. gadā, abas reizes pie Adelaides) piedalījās vairāki ieprecēti vīrieši ar vājām vai ļoti vājām latviešu valodas zināšanām. Abas reizes noturēja ievirzi tieši šiem latviski nerunājošiem, iemācīt elementārus latviešu valodas izteicienus un valodas pamatus. Kad pēdējā uzstāšanās vakarā šie vīri parādīja ko prot, visi dalībnieki ar sajūsmu aplaudēja viņu izteicienus, vai rakstiski vai mutiski: „Es esmu Ģorž un man patīk būt 3x3“, „Mana sieva Ilze ir skaista un gudra“ ... utt. Bet ietekme tam aiziet vēl tālāk par vīriem pašiem, kā viena dzīvesbiedre minēja: „Tas ir neiedomājami pozitīvi bērniem dzirdēt, ka viņu tētis saka šos vārdus latviski un nebaidās lietot šo valodu ikdienā.“ Vai kāds labums būt nepiestrādāt pie šāda iznākuma?

Precības ar nelatviski runājošiem partneriem ir socioloģiskais fakts un ignorēt to nepalīdz ne šiem pāriem, ne vispārējai latviešu sabiedrībai.

Ar bērniem katra ģimene nosaka savu valodas politiku – 3x3 ietvaros mūsu bērnu nodarbības (½x½) notiek latviešu valodā, tiekot galā ar ļoti dažādu līmeņu valodas zināšanām. Es pats tikai uzrunāju bērnus latviski, un mudina citus pieaugušos to darīt, lai bērni saprot, ka šī valoda nav tikai, kas nāk no vecāka vai vecvecāka, bet ir arī valoda, ko runā plašāka sabiedrības daļa.

Beigās gan laikam jāpateicas palīgredaktoram par šādu jautājumu aktualizēšanu, jo tas dod iespēju noskaidrot, kāda ir 3x3 pieeja šim valodas jautājumam. Ceru, ka daudzi, kas nekad iepriekš nav piedalījušies 3x3, varētu piedalīties šī gandarījumu pilnajā iespējā pavadīt vienu nedēļu latviskā vidē. Nākamais saiets notiks Falls Creek, Austrālijas alpos, 2024. g. janvārī. (www.3x3.lv)

Uldis Ozoliņš,
3x3 Austrālijā Padomes priekšsēdis
2023. g. 17. aprīlī
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com