Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Intervija – Guna Segar

Iepazīsimies ar Gunas ģimeni...

Laikraksts Latvietis Nr. 756, 2023. g. 14. jūnijā
Ingrīda Biezaite -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
3x3_Sarkans

Segaru ģimene. FOTO no Gunas Segara personīgā arhīva.

Guna Segara piedalās 3x3 nodarbībās. FOTO no Gunas Segara personīgā arhīva.

3x3 nodarbības. FOTO no Gunas Segara personīgā arhīva.

Guna Segara piedalās 3x3 nodarbībās. FOTO no Gunas Segara personīgā arhīva.

Guna Segara piedalās 3x3 nodarbībās. FOTO no Gunas Segara personīgā arhīva.

Guna Segara piedalās 3x3 nodarbībās. FOTO no Gunas Segara personīgā arhīva.

LR_KM_IZM

Šī jaukā ģimene ar saviem trīs bērniem piedalījās 3x3 saietā Adelaidē, Adare, Viktorharborā (Victor Harbor). Kā vēlāk sarunā noskaidrojām, tad tā viņiem bija otrā reize, kad viņi pievienojās 3x3 saietam.

Vēlējos viņus izjautāt par to, kā viņi nokļuva Austrālijā, ar ko nodarbojas ikdienā un, protams, par piedzīvotajām sajūtām 3x3 saietā!

Ingrīda Biezaite: Guna, pastāsti, kā Tu un Tavs vīrs nokļuvāt Austrālijā?

Guna Segar: Jā, mūsu ceļš uz Austrāliju bija diezgan interesants. Kā Tu minēji, esmu no Siguldas, Latvijas, un mans vīrs Jogijs ir no Šrilankas (Sri Lankas). Mēs iepazināmies Latvijā un pēc tam dzīvojām Londonā kādu laiku. Kad mēs apprecējāmies un piedzima mūsu pirmais dēls, mēs kopā nolēmām pārcelties uz Austrāliju. Tas bija galvenokārt tāpēc, ka Jogijs pabeidza universitāti Austrālijā un viņam jau bija daļa no ģimenes un draugiem šeit. Tas bija loģisks solis mūsu dzīvē un ļāva mums sākt jaunu dzīves nodaļu Austrālijā.

Ingrīda: Pastāsti par savu ģimeni (bērniem) – ar ko Jūs ikdienā nodarbojaties?

Guna: Mums ir trīs bērni, un ikdiena mums ir ļoti aizņemta. Es strādāju Finanšu uzņēmumā riska vadības jomā, un mans vīrs strādā IT nozarē. Tas nozīmē, ka abi esam aizņemti, bet mēģinām arī veltīt pietiekami daudz laika mūsu bērniem. Ikdienā mēs vedam bērnus uz un no bērnudārza vai skolas, pēc tam bērniem ir dažādas sporta aktivitātes. Mēs cenšamies arī izmantot brīvo laiku, lai kopā baudītu ģimenes aktivitātes un ceļojumus, kas ir ļoti svarīgi mums visiem kā ģimenei.

Ingrīda: Kā Jums sokas ar latviešu valodu, vai ir kādi draugi tuvumā, vai braucat uz Latviju?

Guna: Diemžēl mūsu bērni maz runā latviski, bet mēs cenšamies nodrošināt viņiem iespēju redzēt latviešu kultūru. Es cenšos aizvest viņus uz latviešu māmiņu un bērnu saietiem, Dainas bērnudārzu un citām līdzīgām aktivitātēm, lai viņi iepazītu latviešu valodu un kultūru. Mums ir arī daudz latviešu draugu, kas dzīvo šeit Austrālijā, tāpēc mēs cenšamies saglabāt saikni ar latviešu kopienu. Attiecībā uz Latviju, mēs cenšamies apmeklēt to vismaz reizi gadā vai ik pa pāris gadiem, atkarībā no apstākļiem. Tas ir mūsu veids, kā saglabāt saikni ar savu dzimteni un sagādāt bērniem iespēju iepazīt Latviju un savu kultūras mantojumu.

Ingrīda: Kāds palika iespaids par 3x3 saietu?

Guna: Mums ļoti patika 3x3 saiets. Šī bija mūsu otrā reize apmeklēt šo pasākumu. Pirmo reizi mēs piedalījāmies 2017. gadā, bet tad tikko bijām pārcēlušies uz Austrāliju, tāpēc mēs vēl nepazinām daudzus cilvēkus. Tomēr mēs iepazināmies ar daudziem vietējiem Austrālijas latviešiem, kas bija ļoti patīkami. Pēdējais 3x3 pasākums bija ļoti aizraujošs, jo mums jau bija pazīstami cilvēki, tostarp arī bērniem. Mums ļoti patika daudzās aktivitātes, kas bija piedāvātas šajā saietā, un mēs noteikti sagaidām nākamo 3x3 saietu ar prieku.

Ingrīda: Vai izdevās iekļauties visai ģimenei – Tev, vīram un bērniem? Kā patika apgūt latviešu valodu, zinu, ka Jogijs apmeklēja latviešu valodas mācībstundas?

Guna: Mums visiem bija iespēja aktīvi piedalīties un izbaudīt nometni. Manam vīram ļoti patika latviešu valodas mācību nodarbības. Viņš bija apņēmies uzlabot latviešu valodu, un šī iespēja nometnē bija lielisks veids, kā paplašināt savas valodas zināšanas. Bērniem ļoti patika bērnu aktivitātes, un viņi baudīja spēlēšanos ar jauniem draugiem, rotaļas, pārgājienus, sportu un kopējo Aijā, žūžū dziedāšanu katru vakaru. Visiem mums ļoti patika piedalīties nometnes ikdienas aktivitātēs, un mēs novērtējām iespēju apgūt dažādas latviešu iemaņas, piemēram, aušanu un kokles spēlēšanu. Tas bija lielisks veids, kā sajusties tuvāk latviešu kultūrai un tradīcijām.

Ingrīda: Kā Jums patika? Vai bija saprotama ikdienas kārtība?

Guna: Mums ļoti patika visi pasākuma aspekti. Bija fantastiski, ka katrs varēja izvēlēties sev interesējošās aktivitātes un piedalīties tajās. Man personīgi īpaši patika rotkaļu nodarbības, jo tā bija iespēja iepazīt un apgūt tradicionālas latviešu amatniecības prasmes. Mums arī ļoti patika citas aktivitātes, piemēram, prievīšu aušana un dažādas sporta aktivitātes. Ikdienas kārtība bija skaidri saprotama un organizēta, un tas ļāva mums pilnībā izbaudīt visas aktivitātes un iekļauties nometnes ritmā. Vakara izklaides ar spēlēm, dejām un vīnu radīja aizraujošu atmosfēru.

Ingrīda: Kas Jūs pamudināja piedalīties 3x3 saietā? Kur Jūs ņēmāt informāciju?

Guna: Mūs pamudināja tas, ka bija atvaļinājums un mums nebija īpašu plānu šajā laikā. Tāpat mana draudzene Anta ar savu ģimeni jau bija pieredzējusi 3x3 nometni un ļoti to ieteica. Mēs ieguvām visu informāciju https://www.facebook.com/Australia3x3, kur tiek likta informācija par nākamajiem pasākumiem, programmu un pieteikšanās.

Ingrīda: Vai ieteiktu citiem braukt? Un vai brauksiet uz nākamo saietu?

Guna: Es noteikti ieteiktu citiem braukt uz 3x3 saietu. Tas ir ļoti skaists un svarīgs pasākums, kur var justies kā Latvijā, dziedāt latviešu dziesmas, sazināties ar cilvēkiem un apgūt dažādas latviešu kultūras izpausmes. Tas ir lielisks veids, kā saglabāt saikni ar savu tautu un dalīties kopīgā pieredzē ar citiem latviešiem.

Runājot par nākamo saietu, mēs noteikti plānojam to apmeklēt, jo mums patika šī gada pasākums un vēlamies turpināt būt daļa no 3x3 kopienas.

Ielieciet jau tagad savos plānotājos, ka no 2.- 8. janvārim 2024. gadā 3x3 notiks Haumansgepa Atklājumu nometnē, Folskrīkā (Howmans Gap Discovery Camp, Falls Creek)!

3x3 saietu 2024. gada janvārī atbalsta Latvijas Kultūras ministrija un Latvijas Republikas Izglītības un Zinātnes ministrija.

Ingrīda Biezaite
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com