Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Kārlim Gulbergam – 100

Atzīmēšana Sidnejā

Laikraksts Latvietis Nr. 766, 2023. g. 27. sept.
Gundega Zariņa -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Kārlis Gulbergs savā 100 gadu jubilejā. Pie sienas redzamas Oskara Norīša ilustrācijas lugai „Sprīdītis“.

,,Ne jau gadi dzīves vērtības mērs, bet radošais darbs, kas sniegts, kas veikts...“ (GZ)

100 gadu jubilārs Kārlis Gulbergs uzskata, ka viņa daudzie gadi nav viņa nopelns, bet viņa darbi un veikumi gan. Par tiem var izlasīt jau iepriekšējos laikraksta „Latvietis“ numuros. Tādā noskaņā Kārlis nevēlējās nekādu sarīkojumu atzīmēt savus 100 gadus, bet mierīgi tanī piektdienā, š.g. 8. septembrī, vadīties pēc apstākļiem. Vai nu, ja ir patīkams laiks, aizbraukt ar taksīti uz netālo Sidnejas ostu un pavadīt laiku viņa iemīļotā Operas Nama apkārtnē, iedzert kafiju Guylian kafejnīca un piekost kādu gardu kūku, vai pakavēties atmiņās savā arī iemīļotā mazā dzīvoklītī, kur jau ir pavadījis pēdējos pāri par sešdesmit gadus. Laiks no rīta bija auksts, lietains un brāzmains, tātad izšķirties – ko darīt, bija pats par sevi saprotams. Sarunājām pa dienu, ka apciemošu viņu pievakarē. Kad ierados viņa dzīvoklī, man sagaidīja skaists saulriets, jo starplaikā laiks bija noskaidrojies līdz nepazīšanai, un atklājās skats uz tāltālajiem Zilajiem kalniem Sidnejas rietumos.

Uz virtuves galda jau bija ,,sastādītas“ saņemto puķu klāsts, pie kura pievienoju miera lilijas stādu  kā ilgstošu dāvanu no Sidnejas Daugavas vanagiem. Jau trešdien, ierodoties vietējā Waterloo Coles veikalā, kur iepērkas katru nedēļu, Kārli pārsteidza pazīstamā apkalpotāja ierēdne Mel ar puķu kastīti un kartiņu no veikala vadības un darbiniekiem. Varētu teikt svētku svinības tad sākās.

Kā starpniekam man bija uzdots pasniegt nozīmīgākos apsveikumus uz rokas. Kā ilggadējs Daugavas Vanagu Sidnejas nodaļas biedrs (57 gadus) un Januma Balvas ieguvējs (1982. g.), Kārlis daudz atbalstīja nodaļas sarīkojumus ar savām saistošajām deklamācijām. Nodevu Kārlim pateicības rakstu un apsveikumu no Daugavas Vanagu centrālās valdes priekšnieka Aivara Sinkas Latvijā, par ko viņš ļoti priecājās. Caur laipnām rokām man arī bija tas gods kā pārsteigumu pasniegt skaistu apsveikumu no Latvijas valsts prezidenta Edgara Rinkēviča, kas Kārli aizkustināja līdz asarām... Kā jau varēja sagaidīt, laiku pa laikam telefona apsveikumi arī tika pieteikti, ne tikai vietējie, bet no Latvijas un pat Japānas, kur Kārlim ir daudz draugu, jo ir īpaši iemīlējis Japānas kultūru un dzīves veidu un uzskatus, ko izbaudījis vairākos apciemojumos Japānā.

Pēc vairākām kopā pavadītajām stundām apsēdāmies pie krūzes kafijas un Sidnejas Latvieša teātra sagādātās izcilās tortes. Palika tikai atvadīties vēlā vakarā no vēl arvien modrā un dzīvespriecīgā jubilāri ar īpaši latvisko Vesels! Laimīgs! Bet ne tik vēlu, ka varētu nokavēt SBS Japāņu ziņas.

Protams, kopš tā vakara svinības vēl turpinās, jo nerimst vēl ziedu veltes un rakstiski apsveikumi no draugiem un pateicīgiem teātra darbiniekiem un apmeklētājiem.

Gundega Zariņa
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com