Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Korim „Daugava“ jauns karogs

Ieies kora tradīciju pūrā

Laikraksts Latvietis Nr. 767, 2023. g. 4. okt.
Astra Kronīte -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
AdelaidesDVkorisDaugava

Daugavas Vanagu Adelaides nodaļas vīru kora „Daugava“ jaunais karogs. FOTO Astra Kronīte.

Mičels Makmalens (Mitchell McMullen) ar ķīniešu tradicionālo mūzikas instrumentu „Pipa“. FOTO Pēteris Strazds.

Daugavas Vanagu Adelaides nodaļas vīru korim ir izcils vārds. Koris nosaukts Latvijas likteņupes Daugavas vārdā. Daugava šķērso Latviju kopš aizvēsturiskiem laikiem, kurpretim kora mūžs ir salīdzinoši īss. 2024. gadā korim piepildīsies 55 darbības gadi. No cilvēka mūža perspektīvas, tomēr, tas ir nozīmīgs laiks.

Irīna Ozoliņa, kora 30 gadu jubilejas grāmatā raksta: „No neliela vīru ansambļa ar četrdesmit dziedātājiem ir izveidojies labi organizēts koris, bez kura priekšnesumiem Adelaides latviešu kultūras dzīvi grūti iedomāties.“

Tagad korī dzied tikai 18 dziedātāji, neuzstājās vairs tik plaši, bet tomēr kuplina nodaļas svinīgos sarīkojumus un pievelk jaunus dziedātājus.

Pagājuši laiki, kad diriģents Staņislavs (Stasis) Līvmanis stājās kora priekšā. Viņš bija pirmais un ilggadējākais kora diriģents, vadot kori 31 gadu. Pēc Staša pēkšņās nāves 2000. gada decembrī, kora vadību pārņēma Astra Kronīte, kura tajā laikā arī bija ALB jauktā kora diriģente. Astra nokalpoja korim 15 gadus. Tagad kori vada divi diriģenti – Inese Laine un Matīss Reinhards.

Kā Daugavas ūdeņi, gadi plūst, mainās sejas, bet vīru kora gars vēl liesmo. Vēl dzirkstoša ir latviešu dziesmas mīlestība un īpašā saikne, kas tuvina vīrus, kad tie dzied kopēju dziesmu.

Tāpēc tiku iedvesmota uzrakstīt šīs rindiņas, kad pirmo reizi redzēju jauno kora karogu, ko darinājis jauns un gads jauns dziedātājs Mičels Makmalens (Mitchell McMullen). Miķelim tikai 17 gadi, un šogad viņš beigs vidusskolu. Viņš nesen ar tēvu iestājās korī, bet vispār ir ļoti aktīvs latviešu sabiedrībā. Miķelis ir jau parādījis savu izcilo muzikalitāti, spēlēdams Dienvidaustrālijas jauniešu orķestrī un uzstādamies DV un citos sarīkojumos, dziedot, spēlējot kokli, akordeonu un saksofonu.

Nedēļu atpakaļ, Latvijas Universitātes gada svētku atceres sarīkojumā, viņš iepazīstināja klausītājus ar ķīniešu tautas instrumentu – pipu. Miķelis ir viens no tiem jauniešiem, kuriem interesē viss un viss latviskais. Acīmredzot, viņam ir dotības arī uz rokdarbiem.

Karogs ir viena kvadrātmetra lielumā. Tas darināts no gaiši zila sintētiska auduma, uz kura uzšūta kora krūšu nozīme. Oriģinālās krūšu nozīmes autors bija Pēteris Gailītis. Nozīme sastāv no kokles, kurai pāri lido vanags. Kokle skandina un pauž latvisko mūziku; spārnotais vanags simbolizē reiz drošību, patvērumu un vieno kori ar Daugavas Vanagu organizāciju. Ap karogu malām piešūtas dzeltenas bārkstis. Karoga mastu gatavojis Miķeļa tēvs Pēteris, kas ir labs kokgriezējs un darinājis vairākas kokles, viena no tām ir no Tasmānijas Huona priedes koka.

Tagad karogs kļūs par kora regāliju un ieies kora tradīciju pūrā. Ja koristiem atkal būs izdevība piedalīties Dziesmu Svētkos, tas varēs lepni plīvot priekšgalā.

Astra Kronīte
Laikrakstam „Latvietis“
2023. g. 25. septembrī.



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com