Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Vasaras vidusskolas izlaidums

DV Sidnejas nodaļas priekšsēdes uzruna

Laikraksts Latvietis Nr. 785, 2024. g. 7. febr.
Ināra Sīkā -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
DV_AZVV

Ināra Sīkā uzrunā Vasaras vidusskolas izlaiduma akta dalībniekus. FOTO Pēteris Strazds.

No kreisās: DV Sidnejas nodaļas priekšsēde Ināra Sīkā, AZVV skolas vadītāja Iveta Laine 2023. gada izlaidumā. FOTO Viktors Sīkais.

Man bija tas prieks piedalīties 49. AZVV (Annas Ziedares Vasaras vidusskolas) izlaidumā Adelaides Latviešu namā 2024. gada 20. janvārī. Es sniedzu īsu uzrunu par DV Sidnejas nodaļas atbalstu skolēniem tagad jau trešo gadu.

Pirms dažiem gadiem, 2021. gada 9. decembrī, Daugavas Vanagu Sidnejas nodaļa svinēja 70 gadu jubileju. Lai atzīmētu šo sasniegumu, nodaļas valde nolēma meklēt pasākumu vai organizāciju, kas aktīvi darbojas un atspoguļo Daugavas Vanagu organizācijas mērķus. Tai skaitā „pulcināt, apvienot, atbalstīt un palīdzēt latviešu tautai rūpēties par latviešu valodu un tradīcijas kopšanu un veicināt latvisko izglītību.“

Annas Ziedares Vasaras vidusskola pilda visus šos mērķus un vēl vairāk, un tādēļ nolēmām pilnībā izmaksāt visiem skolēniem dalības maksu 2022. g. AZVV. Sagaidījām, ka atbalsts 35 skolēniem būt izmaksājis ap $20 000, bet diemžēl dēļ Covida tajā gadā Vasaras vidusskolu pārtrauca pēc 6 dienām, un, līdz ar to, arī mūsu paredzētais atbalsts nebija pilnībā vajadzīgs un tika samazināts uz $8 358.

Ņemot vērā, ka bija labas atsauksmes par 2022. g. atbalstu, un pilnībā netika izlietots 2022. gadā paredzētā summa, 2023 gadā DV Sidnejas nodaļa nolēma atkārtot atbalstu ar $500 katram skolēnam. Izmaksājām par 36 skolēniem, kas kopā bija $18 000.

Un tā mēs pienācām pie 2024. gada AZ Vasaras vidusskolas. DV Sidnejas nodaļai interesēja uzzināt, kāpēc jaunieši grib piedalīties AZVV? Kāpēc atteikties no savu vasaras brīvlaika, lai ietu uz „skolu“??

Nodaļas valde nolēma vispirms, atbalstīt visus skolēnus, kuri pirmo reizi piedalās AZVV – vai tas būtu pirmā klasē, vai citā klasē. Bija 18 skolēni pirmajā klasē un vēl 5 skolēni citās klasēs. Tad vēl aicinājām visiem pārējiem skolēniem, lai saņemtu atbalstu, varēja piedalīties domraksta konkursā par tematiem: Kāpēc es piedalos AZVV un kāpēc es jūtos kā latvietis/latviete. Liels paldies tiem, kas uzrakstīja un iesniedza savus darbus, un mēs varējām atbalstīt vēl 7 skolēnus ar $500 atbalstu un divus ar $250 atbalstu. Saņemtie darbi bija interesanti un labi uzrakstīti, un atklājās, ka viena no galvenajām lietām, kas pievelk skolēnus atgriezties Vasaras vidusskolā, ir draudzības, kas veidojās iepriekšējos gados. Protams, visi skolēni arī gribēja uzlabot savu valodu un paplašināt zināšanu par Latviju. Arī pludmale un sporta nodarbības vairakkārt tika pieminēti. Šinī – 2024. gadā arī atbalstījām audzinātājus ar $1000 ziedojumu; tātad, viss kopā 2024. gada atbalsts ir $16 500.

Par šiem trim gadiem DV Sidnejas nodaļa ir atbalstījusi AZVV skolēnus ar $42 858.

Paldies visiem skolēniem un skolotājiem, un paldies nelaiķei Annai Ziedarei par skolas dibināšanu 1975. gadā un skolas vadīšanu sākuma gados! Paldies AZVV skolas vadītājai Ivetai Laines kundzei un visiem palīgiem par šo ilggadīgo devumu Austrālijas latviešu jauniešiem un plašajai sabiedrībai!

Ināra Sīkā,
DV Sidnejas nodaļas priekšsēde
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com