Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Mākslinieks Jānis Šēnbergs mūžībā

(1939-2024)

Laikraksts Latvietis Nr. 789, 2024. g. 6. febr.
Ojārs Greste -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Jan Senbergs
29.09.1939. – 23.02.2024.

Jānis Šēnbergs pie gleznas, kuras augšējā daļā redzama viņa vecāku ģimenes māja Latvijā, kur mākslinieks pavadījis agras bērnības gadus un zemāka daļā – Melburna. FOTO Ojārs Greste.

Jāņa Šēnberga glezna „Otway coast“ Viktorijas dienvidkrasts. FOTO Ojārs Greste.

Jāņa Šēnberga glezna „Melburna“ ir redzama Melburnas bibliotēkā. FOTO Ojārs Greste.

Jāņa Šēnberga studijā. FOTO Ojārs Greste.

Jāņa Šēnberga lielformata zīmējumi 2016. gada retrospektīvajā izstādē, Melburnā. FOTO Ilze Šēnberga.

2024. gada 23. februārī mūžībā aizgāja izcilais Austrālijas latviešu mākslinieks Jānis Fēlikss Šēnbergs (Jan Senbergs).

Mākslinieks dzimis 1939. gadā Latvijā un kopā ar māti un māsu Austrālijā ieceļoja 1950. gadā. Savā 60 gadu mākslinieka darbības laikā Jānis Šēnbergs kļuva viens no izcilākajiem pasaules latviešu izcelsmes un Austrālijas māksliniekiem.

Šēnbergs sāka izstādīt savu mākslas darbus pagājušā gadsimta 60. gadu sākumā. 1966. gadā viņš ieguva prestižo Helēnas Rubinšteinas Ceļojumu stipendiju māksliniekiem. Jānis Šēnbergs pārstāvēja Austrāliju Sanpaulu biennālē Brazīlijā – pirmais no daudzajiem mākslinieka spožās karjeras sasniegumiem. Mākslinieks bijis Austrālijas Mākslu padomes Vizuālo mākslu nozares loceklis, Viktorijas Nacionālās galerijas pilnvarotais un viesprofesors Hārvarda Universitātē (Bostonā, ASV). Šēnbergam piešķirts Melburnas Karaliskā tehnoloģiju institūta goda doktora grāds un Austrālijas ordeņa Locekļa pakāpe. 2006. gadā izdevniecībā Melbourne University Press par Jāni Šēnbergu publicēta grāmata: Patrika Makkoja (Patrick McCaughey) Voyage and Landfall: The Art of Jan Senbergs (Ceļojums un galamērķis: Jāņa Šēnberga māksla).

Jānis Šēnbergs ir piedalījies vairāk nekā 50 personālizstādēs. 2016. gadā Viktorijas Nacionālā galerija veltīja Šēnbergam plašu retrospektīvo izstāde „Novērošana – iztēle” (Observation – Imagination); skat. Rakstu laikrakstā „Latvietis“: https://laikraksts.com/raksti/6347. Izstādes kuratore Elēna Teilora (Elen Taylor) izteicas: „Skatoties uz Jana Senberga darbu, uzreiz pārsteidz tā vizuālais izgudrojums. Viņš ir gan fantastisku tēlu veidotājs, gan acīgs vērotājs, kura gleznas, zīmējumi un apdrukas svārstās starp blīvi klaustrofobisko un mežonīgi pārbagāto.“

Šēnberga māksla attīstījās no agrīnām meistarīgām sietspiedēm līdz liela mēroga gleznām un ar daudzveidīgām tēmām kā pilsētas un dabas ainavas, industriālas tēmas, sirreālas struktūras un formas un aerokartei līdzīgi darbi.

Jāņa Šēnberga darbi atrodas Austrālijas Nacionālā galerijā (National Gallery of Australia) Kanberā, Viktorijas Nacionālā galerijā (National Gallery of Victoria) Melburnā, Nacionālā galerijā (National Gallery) Vašingtonā D.C., Modernās mākslas muzejā (Museum of Modern Art) Ņujorkā, Mākslas muzejā (Museum of Fine Arts) Hjūstonā, Teksasā utt.

2010. gada Jānis Šēnbergs saņēma Anšlava Eglīša un Veronikas Janelsiņas fonda balva mākslā (balvas lielums ASV $20 000). Šo balvu piešķir gadskārtēji pārmaiņus literatūrā un mākslā rakstniekiem, dzejniekiem un gleznotājiem, kas ar saviem darbiem ir rosinājuši un bagātinājuši mūsdienu mākslu un literatūru, dzīvojot ārpus Latvijas. (Skat. rakstu laikrakstā „Latvietis“: https://laikraksts.com/raksti/891).

Viens no Jāņa Šēnberga monumentālākajiem darbiem ir divu stāvu augstumā sienas dekors Austrālijas Augstākās tiesas ēkā Kanberā. Šis darbs ir publikai pieejams – to ir vērts redzēt.

Par savu mākslu Jānis Šēnbergs pats raksta: „Pamatā esmu centies radīt gleznas, kurām netieši bija jākalpo par mana laika un apstākļu atspoguļojumu un vērojumu. Es to dēvētu par mākslinieka vizuālā leksikona pilnveidi laika gaitā. Manuprāt, jo mazāk mākslinieki cenšas skaidrot savus darbus, jo labāk...“

Jānis Šēnbergs dzīvoja Melburnā.

Ojārs Greste
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com