Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Adelaides kafejnīcas talka

Pēc darba bija gardas pusdienas

Laikraksts Latvietis Nr. 659, 2021. g. 21. jūlijā
Margota Puķīte -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
Talava

„Tālavas“ pagalms. FOTO Margota Puķīte.

Rūdis, Andris un Liam. FOTO Margota Puķīte.

No kreisās: Mičs (Mitch), Gustavs un Matīss. FOTO Margota Puķīte.

No kreisās: Matiss, Stella un Mičs (Mitch). FOTO Margota Puķīte.

Bez talkām nevar pastāvēt neviena organizācija. Cik bieži tās tiek rīkotas, ļoti atkarājas no vietējiem apstākļiem, organizācijas mērķiem un svarīgākais – brīvprātīgajiem darbiniekiem.

Adelaides kafejnīcas darbinieki nolēma, ka ir vajadzīga talka, jo dzīvžogs gar sētu ļoti labi izskatās, bet sētas pusē izskats nav tik glīts. Lielas kaudzes sabirušas ar rudens lapām, mazie krūmi nav vairs tik mazi un samērā asas lapas. Uz šī mauriņa katru sestdienas rītā skolas bērni pavada savu starpbrīdi, un, kad ir siltāks laiks, vecāki iznes ārā galdu un krēslus un labprāt sēž zem ozola ēnā un izbauda garšīgu kafiju ar siļķu maizīti vai siltu pīrāgu.

Ints Puķītis un Andris Bilkens sastādīja darbu plānu, respektīvi, kad un kā pievilināt darbiniekus, jo, kā senāk Latvijā, pēc darba būs gardas pusdienas.

Talkas māte tikai deva,
Auna gaļas kāpostiņus,
Auna gaļas kāpostiņus,
Apiņotu alutiņu.

Viss izdevīgākais laiks talkai būtu sestdienas rītā skolas brīvdienu laikā – tad, kad bērnu nav, kafejnīca slēgta un nevienam nav jādežūrē.

Sestdien, 10. jūlijā, notika talka, un Andris uzņēmās namatēva pienākumus – taisīt pusdienas talciniekiem un arī pierunāja savu dēlu Ari un māsas dēlu Liam, lai viņiem būtu kāda jēga par talkām un nogaršot latviešu pusdienas. Pusdienās cīsiņi ar kartupeļiem, skābiem kāpostiem un zaļām pupiņām. Ints nodrošināja, ka ir piemēroti rīki, lai darbs ritētu bez nepatīkamiem pārsteigumiem.

Es ienācu pagalmā tā ap plkst. 11.00, un jau pa gabala varēja dzirdēt samērā skaļu troksni no rīkiem, kam bija kāds motors. Liela kaudze krūmu zaru apklāja Tālavas pagalmu, jo visas mucas jau bija pilnas. Divi jaunāki vīrieši pilnā jaudā strādā, citi noliekušies līki grābj zāli un lapas.

Negribēju nevienu traucēt, eju kafejnīcā, attaisu durvis – pilns ar cilvēkiem. Aiz letes Tālavas pārvaldnieks Matīss Reinhards apmāca 3 vidusskolas skolniekus, kā taisīt un pasniegt kafiju. Ja kāds vēlās strādāt kafejnīcā un lietot kafijas mašīnu, viņam obligāti jāiziet kafijas gatavošanas kursus angliski Barrista, un tos sniedz Matīss. Skolnieki Stella, Gustavs un Mičs (Mitch) vēlējās nākt palīdzēt strādāt kafejnīcā, kad skolai ir garais starpbrīdis un īsā laikā jāapkalpo ap 30 cilvēku. Tā kā skola nebija šo sestdien, viņi bija ar mieru mācīties ar Matīsu. Skatos tālāk – ap galdiem pilns ar pazīstamām sejām – mūsu Adelaides teātris. Un dziļāk muguristabā vecāki gaida, kad bērni beigs kafijas taisīšanu kursu.

Tāda jauka sajūta, kaut oficiāli kafejnīca ciet, neviens netiek noraidīts, un visiem ir rokā kafijas krūze un katrs dara, kas ir darāms.

Talka nāk uz beigām, un darbinieki ar prieku un lepnumu novērtēja paveikto darbu un gatavi ēst pusdienas. Saulīte spīdēja, vēja nebija, atnesām galdu un 9 krēslus. Lielus podus ar ēdienu un glāzes ar alu vai vīnu. Visi slavēja Andra pusdienas – īpaši garšīgos skābos kāpostus un cīsiņus.

Liels paldies! Mūsu talcinieki bija: Ari Bilkēns, Liam Alfordi, Māris Žvīguls, Rūdis Dancis, Andris Bilkēns un Ints Puķītis.

Margota Puķīte
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com