Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


PBLA pārstāvji darba vīzītē Rīgā

Tikšanās ar valsts un pašvaldības pārstāvjiem

Laikraksts Latvietis Nr. 741, 2023. g. 1. martā
PBLA pārstāvniecība -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

No kreisās: PBLA izpilddirektors Raits Eglītis, PBLA priekšsēdis Pēteris Blumbergs, ALA nozares „Labdarība Latvijā“ vadītāja Diāna Kārkliņa, Ministru prezidents Krišjānis Kariņš, ALA Izglītības nozares vadītāja Elisa Freimane, LNAK valdes priekšsēdis Fritz Traugott-Kristbergs, ELA pārstāve un Frankfurtes latviešu biedrības vadītāja Mārīte Kļaviņa, PBLA pārstāvniecības Latvijā vadītājs Jānis Andersons. FOTO PBLA.

No kreisās: PBLA pārstāvniecības Latvijā vadītājs Jānis Andersons, ALA nozares „Labdarība Latvijā“ vadītāja Diāna Kārkliņa, Saeimas deputātu grupas sadarbībai ar diasporu pārstāvji Hosams Abu Meri un Edmunds Jurēvics, PBLA priekšsēdis Pēteris Blumbergs, ALA Izglītības nozares vadītāja Elisa Freimane, LNAK valdes priekšsēdis Fritz Traugott-Kristbergs, ELA pārstāve un Frankfurtes latviešu biedrības vadītāja Mārīte Kļaviņa, PBLA izpilddirektors Raits Eglītis. FOTO PBLA.

No kreisās: Speciālo uzdevumu vēstniece Elita Gavele, LNAK valdes priekšsēdis Fritz Traugott-Kristbergs, ALA nozares „Labdarība Latvijā“ vadītāja Diāna Kārkliņa, ALA Izglītības nozares vadītāja Elisa Freimane, Ārlietu ministrijas Parlamentārā sekretāre Gunda Reire, PBLA priekšsēdis Pēteris Blumbergs, PBLA izpilddirektors Raits Eglītis, ELA pārstāve un Frankfurtes latviešu biedrības vadītāja Mārīte Kļaviņa, PBLA pārstāvniecības Latvijā vadītājs Jānis Andersons. FOTO PBLA.

Tikšanās ar Rīgas Domes priekšsēdētāju Mārtiņu Staķi (priekšā kreisā pusē) un Rīgas investīciju un tūrisma aģentūras direktoru Fredi Bikovu (blakus mēram). FOTO PBLA.

Tikšanās ar Izglītības un zinātnes ministri Andu Čakšu (pirmā no labās). FOTO PBLA.

Tikšanās ar Latvijas Nacionālā kultūras centra vadītāju Signi Pujāti un viņas komandu, tai skaitā Vispārējo Dziesmu un deju svētku izpilddirektori Dainu Markovu. FOTO PBLA.

Aizvadītajā nedēļā Pasaules Brīvo latviešu apvienības (PBLA) valdes pārstāvji – PBLA priekšsēdis Pēteris Blumbergs, Latviešu Nacionālās apvienības Kanādā (LNAK) valdes priekšsēdis Fritz Traugott-Kristbergs, Amerikas Latviešu apvienības (ALA) Izglītības nozares vadītāja Elisa Freimane, ALA nozares Labdarība Latvijā vadītāja Diāna Kārkliņa, Eiropas Latviešu apvienības (ELA) pārstāve un Frankfurtes latviešu biedrības vadītāja Mārīte Kļaviņa – īsā vizītē viesojās Latvijā, lai kopā ar PBLA darbiniekiem tiktos ar Latvijas jauno valdību, 14. Saeimā ievēlētajiem deputātiem, kas izveidojuši īpašu grupu sadarbībai ar diasporu, kā arī pārrunātu šovasar gaidāmā Pasaules latviešu ekonomikas un inovāciju foruma (PLEIF) norisi un saturu.

22. februārī Latvijas Republikas Ministru prezidents Krišjānis Kariņš uzņēma Pasaules Brīvo latviešu apvienības (PBLA) valdes pārstāvjus – PBLA priekšsēdi Pēteri Blumbergu, Latviešu Nacionālās apvienības Kanādā (LNAK) valdes priekšsēdi Fritz Traugott-Kristbergu, Amerikas Latviešu apvienības (ALA) Izglītības nozares vadītāju Elisu Freimani, ALA nozares Labdarība Latvijā vadītāju Diānu Kārkliņu, Eiropas Latviešu apvienības (ELA) pārstāvi un Frankfurtes latviešu biedrības vadītāju Mārīti Kļaviņu kopā ar PBLA darbiniekiem Raitu Eglīti un Jāni Andersonu – Ministru kabineta zālē, kur ik nedēļu notiek Latvijas valdības sēdes.

Tikšanās ievadā Ministru prezidents Krišjānis Kariņš uzsvēra, ka „PBLA un tās dalīborganizācijām ir daudz, daudz lielāks svars, nekā viņu skaitliskais sastāvs.“ Krišjānis Kariņš pateicās visai PBLA valdei un tās dalīborganizācijām par ilggadējo, nesavtīgo un brīvprātīgo darbu un īpaši „par latviešu ļoti sekmīgo un nozīmīgo tīklošanos pasaulē caur PBLA kā jumta organizāciju.“ K. Kariņš arī bilda, ka viņš ir pastāvīgs Amerikas latviešu laikraksta Laiks abonents un lasītājs Rīgā, un ka tādējādi viņš arī cenšas sekot līdzi visam, kas notiek diasporā.

K. Kariņš uzsvēra latviešu diasporas organizāciju būtisko lomu diasporas iesaistē Latvijas tautsaimniecībā un saišu stiprināšanā ar Latviju. Ministru prezidents pateicās PBLA un tās dalīborganizācijām par aktīvo atbalstu Ukrainai, un par neatlaidīgo un ārkārtīgi nepieciešamo politisko darbu savās mītnes zemēs, pārstāvot Latvijas intereses un sekmējot Latvijas valsts drošību.

Ministru prezidents ar PBLA pārstāvjiem pārrunāja latviešu diasporas organizāciju plānotos pasākumus, tostarp šovasar Vispārējo latviešu Dziesmu un deju svētku laikā gaidāmo Pasaules latviešu ekonomikas un inovāciju forumu (PLEIF) Rīgā, kura darbā solīja piedalīties. Ministru prezidents pateicās Pēterim Blumbergam un viņa kolēģiem par nesavtīgo devumu latviešu sabiedrībai ārzemēs un Latvijai, kā arī novēlēja sekmes, entuziasmu un neatlaidību turpmākajā darbā.

PBLA valdes pārstāvji un darbinieki 22. februārī Saeimā tikās arī ar jaunizveidotās Saeimas deputātu grupas sadarbībai ar diasporas pārstāvjiem Hosamu Abu Meri, Edmundu Jurēvicu un Irmu Kalniņu. Šajā grupā šobrīd iesaistījušies 18 parlamentārieši. No Jaunās vienotības darba grupā darbosies: Irma Kalniņa, Hosams Abu Meri, Edmunds Jurēvics, Ingrīda Circene, Inga Bērziņa, Anna Rancāne, Agita Zariņa-Stūre, Ilze Vergina, Viktorija Baire, Zanda Kalniņa-Lukaševica un Zane Skujiņa-Rubene, no Progresīvajiem: Andris Sprūds, Antoņina Ņenaševa, Edgars Zelderis un Kaspars Briškens. Šajā grupā darbosies arī Rihards Kols un Artūrs Butāns no Nacionālās apvienības, kā arī Apvienotā saraksta pārstāvis Juris Viļums. Grupas dibināšanas sanāksme notika 2. februārī.

Dziļāk izprast ārvalstīs dzīvojošo tautiešu vajadzības un palīdzēt tās risināt, izveidot tiešu un efektīvu informācijas apmaiņu un sadarbību starp Saeimu un latviešu diasporu, kā arī veicināt līdzdalību Latvijas norisēs – tie ir daži no mērķiem, ko vēlas sasniegt šī jaunizveidotā Saeimas deputātu grupa. Deputāti Hosams Abu Meri, Edmunds Jurēvics un Irma Kalniņa vakar galvenokārt uzklausīja PBLA valdes pārstāvju viedokļus un redzējumu par aizvadīto Saeimas vēlēšanu norisi ārzemēs un diasporas iesaisti tajās, kā arī par aktualitātēm ALA, LNAK un ELA darbā.

21. februārī Ārlietu ministrijā Pasaules Brīvo latviešu apvienības (PBLA) valdes pārstāvji tikās ar Ārlietu ministrijas Parlamentāro sekretāri Gundu Reiri un Speciālo uzdevumu vēstnieci Elitu Gaveli. Tikšanās laikā tika pārrunāta diasporas iesaiste 2023. gadā gaidāmajos pasākumos, sarīkojumos un notikumos, tai skaitā Pasaules latviešu ekonomikas un inovāciju forumā (PLEIF), kas notiks Rīgā, 4. un 5. jūlijā. Šogad aprit 10 gadi kopš pirmā īstenotā PLEIF. Tā ietvaros Latvijas uzņēmēji no visas pasaules satiekas ar mērķi attīstīt un atbalstīt mūsu valsts uzņēmējdarbības potenciālu, veicinot zināšanu un kapitāla pārnesi, stiprinot Latvijas ekonomiku un konkurētspēju. PLEIF šogad tiks rīkots Rīgā Vispārējo Dziesmu un deju svētku laikā, kad svētkus apmeklēs liels skaits diasporas pārstāvju svētku dalībnieku un skatītāju statusā. Tas ļaus arī PLEIF piesaistīt nozīmīgu skaitu diasporas uzņēmēju un interesentu no visas pasaules. Ārlietu ministrijas Parlamentārā sekretāre Gunda Reire sarunā īpaši akcentēja diasporas jauniešu iesaisti 2023. gadā gaidāmajos notikumos, kā arī diasporas aktīvāku dalību nākamā gada Eiropas Parlamenta vēlēšanās. ELA pārstāve un Frankfurtes latviešu biedrības vadītāja Mārīte Kļaviņa rosināja domāt par diasporas skolu un brīvprātīgo darbinieku entuziasma stiprināšanu, kam nav nepieciešami papildu finansiālie līdzekļi, vien pareizā brīdī izteikta sabiedrības atzinība.

PBLA pārstāvji tikās arī ar Rīgas Domes priekšsēdētāju Mārtiņu Staķi un Rīgas investīciju un tūrisma aģentūras direktoru Fredi Bikovu. Tikšanās laikā tika pārrunāta Rīgas Domes un tās priekšsēža Mārtiņa Staķa iesaiste 2023. gadā gaidāmajā Pasaules latviešu ekonomikas un inovāciju forumā (PLEIF), kas notiks Rīgā, 4. un 5. jūlijā, Vispārējo latviešu Dziesmu un deju – 3 – svētku laikā. Tikšanās dalībnieki bija vienisprātis, ka Latvijas ekonomika un tās izaugsme ir arī mūsu valsts drošības jautājums, tāpēc PLEIF forums noteikti būs viena no platformām, lai stiprinātu šos nozīmīgos faktorus. Rīgas Domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis uzsvēra, ka investīciju piesaiste Rīgai un Rīgas atpazīstamības veicināšana pasaulē ir garš un sarežģīts process, kurā noteikti nozīme būs arī gaidāmajam Pasaules latviešu ekonomikas un inovāciju forumam, kura ietvaros viena paneļdiskusija varētu būt par Rīgas attīstību. Mārtiņš Staķis informēja latviešu sabiedrību ārzemēs par Rīgas Domes iesaisti Vispārējos latviešu Dziesmu un deju svētkos, lai pilsētā šie svētki būtu jūtami, un lai arī tie ārzemju viesi, kam nebūtu svētku biļešu, pilsētā spētu izbaudīt svētku gaisotni (piemēram, pie ekrāniem Esplanādē un citur). Rīgas mērs sarunā vairākkārt uzsvēra to, ka šobrīd (atšķirībā no iepriekšējās desmitgades) Latvijas valdība un Rīgas pilsēta strādā vienā virzienā un ar kopējiem mērķiem. PBLA valdes pārstāvji iepazīstināja Rīgas Domes vadību arī ar aktualitātēm latviešu diasporā pasaulē.

22. februārī PBLA pārstāvji īsā iepazīšanās vizītē tikās arī ar Izglītības un zinātnes ministri Andu Čakšu. PBLA priekšsēdis apsveica ministri jaunajā amatā un pauda gatavību sadarboties arī nākotnē, jo latviskā izglītība ir viens no apvienības darbības stūrakmeņiem. Sarunas gaitā tika pārrunāta austākās izglītības reformas gaita un Latvijas augstskolu līmeņa celšana, pāreja uz mācībām latviešu valodā Latvijas skolās, PBLA darbs diasporas izglītības struktūras uzturēšanā, riski latviešu valodas pastāvēšanai svešumā un izaicinājumi Latvijas izglītības sistēmai. Ministre aicināja PBLA veicināt ārvalstīs dzīvojošo latviešu profesoru sadarbību ar Latvijas augstskolām. ALA Izglītības nozares vadītāja Elisa Freimane informēja par izglītības situāciju tālajā „diasporā“ ārpus Eiropas. Tika pārrunātas dažādas programmas un iespējas, kā ASV, Kanādas un Austrālijas latviešu jauniešus ieinteresēt par Latviju, dzīves, studiju un darba iespējām valstī.

PBLA pārstāvji vizītes gaitā tikās arī ar Latvijas Nacionālā kultūras centra vadītāju Signi Pujāti un viņas komandu, tai skaitā Vispārējo Dziesmu un deju svētku izpilddirektori Dainu Markovu, lai pārrunātu sadarbību un biļešu iegādes jautājumus. Notika arī tikšanās ar LIAA direktoru Kasparu Rožkalnu, kurā tika pārrunāta PBLA un LIAA sadarbība šīs vasaras Pasaules latviešu ekonomikas un inovāciju foruma rīkošanā.

PBLA pārstāvniecība



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com