Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


„Pāri laikam..“

Aprīlis Vītolu fondā

Laikraksts Latvietis Nr. 753, 2023. g. 24. maijā
Vītolu fonds -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Kārlis un Laura Vasarāji ar stipendiāti Anniju Sintiju Tomu. FOTO Vītolu fonds.

Kopbilde no meža stādīšanas talkas, ko ik gadu rīko Apsīšu ģimene. FOTO Vītolu fonds.

Aprīlī apritēja 21 gads kopš dibināta nevalstiskā organizācija Vītolu fonds, kurā apvienojušies vairāk nekā 500 ziedotāji. Daži no šiem apbrīnojamajiem cilvēkiem atbalstījuši fondu kopš tā dibināšanas brīža, sniedzot nepārtrauktu palīdzību un uzticību mūsu mērķiem, un ik brīdi šis ziedotāju pulks kļūst lielāks, jo lielāks.

Dzimšanas dienas svinības tika organizētas restorānā Čarlstons. Sarīkojumu atklāja fonda dibinātājs Vilis Vītols, bet turpinājumā viesus priecēja ģitārista Mika Akota un brāļu Zemīšu muzikālais priekšnesums, kurā izskanēja veltījums ziedotājiem: „Tik daudz par maz ir vārdu, kuros varam visu izrunāt. Labāk laiku kopā izdziedāt.” Papildinot priekšnesumā vēstīto, katram ziedotājam tika dāvināts jaunā autora, stipendiāta Dāvida Rubena dzejas krājums Tā pil laiks.

Aizkustinošākais brīdis dzimšanas dienā ir apliecinājums par paveiktā nozīmīgumu. Šādu dāvanu fondam pasniedza Spravņiku ģimene, dibinot jaunu stipendiju topošam pedagogam. „Mums ir tā laime redzēt, ko var paveikt pedagogs, kas ir savā īstajā vietā. Tāpēc vēlamies atbalstīt topošos pedagogus, lai mūsu bērnus izglītotu vairāk gudru un talantīgu skolotāju,“ tā sarīkojuma laikā savu izvēli pamatoja Mārtiņš Spravņiks.

Aprīlī stipendiju dibināja arī talantīga pedagoģe un uzņēmēja Evija Mirķe, kura pati reiz absolvējusi Rūjienas vidusskolu, un tagad kopā ar ģimeni lēmusi kā ziedotāja palīdzēt savas dzimtās vietas jaunajiem talantiem, dibinot Jāņa Mirķa un Evijas Mirķes (dzim. Zvirbules) stipendiju, ko studijām augstskolā saņems Rūjienas vidusskolas absolvents.

Izsenis ir zināms, ka īstens līderis ir tas, kurš ne tikai pats sasniedzis izcilus panākumus kādā jomā, bet arī citos radījis apņēmību un vēlmi viņa veikumu turpināt. Šādam aicinājumam pievienojies uzņēmums Primekss, dibinot stipendiju topošajiem būvinženieriem. SIA Primekss ir uz inovācijām balstīta, strauji augoša betona tehnoloģiju uzņēmumu grupa, kas ir izstrādājusi un patentējusi savu kompozītbetona tehnoloģiju. Uzņēmums savas betona tehnoloģijas eksportē uz vairāk nekā 25 valstīm visā pasaulē.

Vēl viena jaundibināta stipendija aprīlī atceļoja no Austrālijas. Atvadoties no latvietes Zeltītes Vizmas Kasparsones, draugi, radi, paziņas no Melburnas Latviešu ev. lut. draudzes vienojās kopīgā mērķī, ziedojot piemiņas stipendijai, kas novēlēta teoloģijas studentiem. Zeltīte uzticējās ticības gaismai un dzīvoja tās apspīdēta, tāpēc lai mūžībā viņai simtkārt atspīd mīlestība, kas sijāta šajā saulē! Paldies Pēterim Saulītim par ziedojuma administrēšanu!

Aprīlī atvadījāmies arī no ziedotājas Dainas Melbārdes, kura tālajā 2006. gadā kopā ar brāli Gundaru Strautnieku un viņa sievu Astrīdu nodibināja stipendiju. Ir tādi cilvēki, kuri dzīvo klusi, nemanāmi, bez skaļiem vārdiem un sevis izrādīšanas. Viņu spēks un devums šai pasaulei un līdzcilvēkiem slēpjas prasmē allaž būt blakus. Tagad Daina Melbārde ar saviem mīļajiem ir kopā vairs tikai atmiņās un nekad nezūdošajā savulaik dāvātajā sirds siltumā. Izsakām visdziļako līdzjūtību mūsu ziedotājam, Dainas brālim Gundaram Strautniekam un tuviniekiem!

Prieku par atkal satikšanos mums deva Vasarāju ģimene, kad 18. aprīlī fondā viesojās ziedotāji Kārlis un Laura Vasarāji no Kanādas. 2013. gadā viņi dibināja Kārļa vecāku Arnolda un Ilgas Matildes Vasarāju piemiņas stipendiju, kas novēlēta jauniešiem no Gulbenes. 2022./2023. studiju gadā stipendiju saņem Annija Sintija Toma, kura padziļināti studē vides inženieriju Rīgas Tehniskajā universitātē.

Par ikgadēju tradīcīju izveidojusies arī ziedotāja Arņa Apsīša meža stādīšanas talka. Jau desmito reizi stipendiāti un fonda kolektīvs devās Kurzemi un 3 ha lielā platībā apstādīja priedes un egles. Šoreiz arī kāds īpašs notikums – sveicām ziedotāju ar piešķirto Latvijas Valsts augstāko apbalvojumu. Students Pēteris Alksnis pēc talkas rakstīja: „Ir patīkami būt daļai no stipendiātu kopienas un redzēt tās mērogu vienkopus, veicot nozīmīgu darbu – meža stādīšanu – un apzinoties, ka tas ir ieguldījums Latvijā, tās dabā un nākotnē. Paldies Apsīšu ģimenei, ka tradīcija turpinās!“

Aprīlī esam guvuši daudz apņēmības un iedvesmu no cilvēkiem, kuri ir atbalstījuši mūsu darbu un ticējuši mūsu misijai – palīdzēt tiem, kam to visvairāk vajag. Pateicamies visiem, kas pievienojušies mums šajā ceļā uz labāku nākotni Latvijai!

Vītolu fonds
www.vitolufonds.lv
17.05.2023.

Vītolu fonds ir iespēja cilvēkiem un uzņēmumiem, kas tic Latvijas nākotnei un jauniešiem, atbalstīt un finansēt jaunus, neatlaidīgus un talantīgus studentus. Fonds piešķir savas un administrē citu ziedotāju stipendijas. Fonda mērķis ir stipendiju veidā palīdzēt spējīgiem, centīgiem, bet maznodrošinātiem jauniešiem studēt Latvijas augstskolās. Tā dibinātāji ir Vilis un Marta Vītoli. Plašāka informācija: www.vitolufonds.lv



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com