Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Sidnejas Latviešu biedrības pilnsapulce

Šis gads ir bijis veiksmīgs

Laikraksts Latvietis Nr. 763, 2023. g. 6. sept.
Ilze -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
SidnejasLatviesuBiedriba

Klātesošie pilnsapulcē. Pirmajā rindā labajā pusē sēž vicepriekšsēdis Jānis Grauds. FOTO Ojārs Greste.

SLB priekšsēdis Jānis Čečiņš uzrunā pilnsapulci. Labajā pusē pilnsapulces sekretāre Aija Brūvere un pilnsapulces vadītājs Aleksis Strazds. FOTO Ojārs Greste.

Sestdien, 26. augusta saulainā pēcpusdienā, Sidnejas Latviešu nama Mārtiņa Siliņa zālē bija pulcējies 21 biedrs, pilnvaras bija atsūtījuši 14.

Pēc sapulces atklāšanas, mandātu komisijas ziņojuma, raiti tika ievēlēta sapulces vadība. Tā kā ar 2022. gada pilnsapulces protokolu jau visiem bija iespēja iepazīties pirms sapulces sākuma, protokols tika pieņemts bez grozījumiem.

Ar lielu interesi klātesošie noklausījās Sidnejas Latviešu biedrības (SLB) valdes priekšsēža – Jāņa Čečiņa ziņojumu SLB 2023. gada pilnsapulcei, kuru piedāvājam arī laikraksta Latvietis lasītājiem.

* * *

SLB valdes priekšsēža Jāņa Čečiņa ziņojumu SLB 2023. gada pilnsapulcei

„Šogad ar prieku varu teikt, ka gads, manuprāt, ir visumā bijis veiksmīgs!

Aiz muguras ir divi Covid ietekmētie gadi, kad no dienas uz dienu nezinājām, vai Nams būs vaļā, vai ciet, un, ja ciet, tad uz cik ilgu laiku. Šogad esam varējuši droši rīkoties un atkal pulcēties. Kaut gan, kā tas ir visur, Covids tomēr ir atstājis savas pēdas, un gan dalībnieku, gan darītāju ir mazāk.

Bez ierastās darbības, šajā gadā bija vairāki nozīmīgi notikumi, vai panākumi, kurus būtu vērts pieminēt.

Darbības gadu iesākām ar kārtīgi lielu blīkšķi augustā – Sidnejas Latviešu biedrības 70 gadu jubileju ar sarīkojumu un, ilgus gadus namā nebijušu, balli. Sarīkojumā piedalījās vairāk nekā 100 dziedātāju, dejotāju, deklamētāju un mūziķu, galvenokārt, no Sidnejas un Melburnas, bet bija arī daži no citām Austrālijas malām. Liels paldies visiem dalībniekiem un it sevišķi Ilonai Brūverei, kura sastādīja un izveda līdz galam visu lielo uzvedumu. Pēc nepilnām divām stundām sekoja ļoti omulīga un jautra balle. Te paldies jāizsaka Kārlai Tuktēnai par zāles iekārtojumu, Viktorijai Mačēnai par orķestri un Dāmu kopai ar Anneti Pearce, Lolitu Jurāni, Ināru Krūmiņu un Edīti Birzuli priekšgalā, par jubilejai atbilstošu varenu mielastu. Un, protams, liels paldies apmeklētājiem un visiem apsveicējiem.

Nebija laiks nekādai lielai atpūtai, jo tūliņ pašā oktobra sākumā sarīkojām Baltiešu tirdziņu. Galvenajām rīkotājām, Saknes & Zari vadītājām Marikai Mekkjū (McCue), Susan Kolijai (Colley) un Maritai Lipskai, nebija viegli, jo kaut ko tādu rīkojām pirmo reizi, un darīšana nebija tikai ar latviešiem vien, bet viss bija jāsarunā arī ar lietuviešu, igauņu, ukraiņu un vāciešu dalībniekiem un vēl jāņem vērā visas Saeimas vēlēšanu prasības. Tomēr, dāmas savāca sev veselu armiju ar palīgiem, un pasākums piesaistīja ap 500 apmeklētāju.

Ir jācenšas iet laikiem līdzi. 2020. un 2021. gadā bijām spiesti Valsts svētkus rīkot ar Zoom palīdzību. Tādā veidā piesaistījām jaunu publiku. Nolēmām to turpināt un 2022. gadā pieprasījām un saņēmām Latvijas valsts pabalstu. Varējām atļauties profesionālus filmētājus, un mūsu valsts svētkus neklātienē, vai vēlāk ierakstā, noskatījās turpat vai tūkstots skatītāju 11 dažādās zemēs.

2022. gada beigas un 2023. gada sākums, varētu teikt, bija nodots Latvijas viesiem, kad rīkojām divu koru – Balta un BALSIS (Te atkal paldies Ilonai Brūverei!) un ģitārista Reiņa Jaunā koncertus.

Bez lielajiem sarīkojumiem katru mēnesi ir notikuši regulārie sarīkojumi un pasākumi, kas katrs pievelk savu publiku – seniori, zolīte, pusdienas. Esam mēģinājuši, apmēram, reizi mēnesī piedāvāt arī kaut ko vēl nebijušu – vai tas būtu kāda Saknes & Zari darbnīca par kādu interesantu tematu, kāds referāts, leļļu izstāde, vai kāda vēl Sidnejā neredzēta filma.

Liels izaicinājums, bet arī lieliska iespēja, mūsu Dāmu kopai bija Country Women's Association (CWA) lēmums šogad papētīt Latviju – tās kultūru, rokdarbus, ēdienus. Vairākkārt CWA grupas viesojās Dāmu kopas pusdienās vai viņām īpaši sarīkotajos rīta vai pēcpusdienas tējās sarīkojumos, kur dāmām bija iespēja viņas iepazīstināt ar Latviju un latviešiem.

Vēl divi lieli izaicinājumi mūsu Dāmu kopai ir piparkūkas un pīrāgi. Ar katru gadu taisītāju un cepēju rindas kļūst retākas, bet pieprasījums pēc abiem šiem īpaši latviskajiem gardumiem tikai pieaug.

Pie tā varbūt ir pa daļai „vainīga“ mūsu biroja un dāvanu veikala Rīga vadītāja Daiva Tuktēna, kura ar palīdzēm Lianu Vilciņu, Ritu Bārdu un Leldi Teiloru (Taylor) veikalu ir padarījušas tik pievilcīgu, ka uz to tagad brauc ne tikai latvieši, bet arī lietuvieši, igauņi un citi; un ne tikai no visām Sidnejas malām, bet arī no laukiem un pat citām pilsētām. Veikalā tagad var dabūt gandrīz visu, ko latvieša sirds var vēlēties: no ābeces līdz ziepēm un no tautas tērpa līdz speķim! Un veikalu apmeklē daudzi tādi latvieši, kuri citādi Namā nerādās, vai rādās ļoti reti.

Šis gads ir bijis veiksmīgs arī finansiāli. Mēs esam pārsnieguši budžetētos ienākumus par apmēram $110 tūkstošiem, bet izdevumi ir noturējušies, apmēram, kā paredzējām. Tiesa gan, mēs šogad neieguldījām paredzētos $70 tūkstošus saules paneļos, jo cerējām uz iespējamu Jaundienvidvelsas valdības pabalstu, bet tā kā jaunā valdība atrada, ka valsts kase ir tukša, tad 2023. gadā pabalsti nebūs. Projekts tomēr iet uz priekšu. Esam jau šajā jaunajā darbības gadā uzstādījuši saules karstā ūdens sistēmu un saules paneļi elektrības ražošanai ir paredzēti nākamā mēneša laikā. Ja aprēķini ir pareizi, tad paneļiem vajadzētu sevi atpelnīt, apmēram, piecos gados, ietaupot apmēram 15 tūkstošus dolāru gadā.

Šie ar sauli saistītie izdevumi mums samazinās izdevumus nākotnē, bet ir arī citi darbi, kas būtu jādara, lai Namu uzturētu drošu un mums pašiem patīkamu, kā arī īrētājiem pievilcīgu. Ir jāsalabo priekšpagalms, zālei vajadzīgi jauni aizkari, abām virtuvēm vajadzīgas jaunas krāsnis un plītis, un nav pietiekami ledusskapju un saldētavu.

Latviešu aktivitāte nespēj piepildīt šo Namu, un, lai to uzturētu, mums jau gadiem ilgi Nams ir arī jāizīrē. Vislielākie ienākumi šogad ($67 tūkstoši) bija no cittautiešu īrēm. Ir labas pazīmes, ka šo summu šogad pārsniegsim. Latviešu īrētāji ienesa $8 tūkstošus.

Mūsu parasto Nama apmeklētāju rindas kļūst retākas. Ja gribam, lai latviešu sabiedrība Sidnejā pastāv, tad mūsu rindas ir jāpapildina ar jauniem apmeklētājiem, dalībniekiem un biedriem. Protams, ka ir jāmēģina iesaistīt jauniešus un jaunatbraucējus, bet arī svarīgi piesaistīt tos, kam latviešu valoda nav pirmā valoda, bet kas sevī sajūt saiti ar latvietību. Šeit ir svarīga loma skolai un tādiem pasākumiem, kādus rīko Saknes & Zari, kā arī interešu grupām – koriem, tautas dejām, sportam, teātrim un, protams, arī veikalam un kafejnīcai.

Kā jau sākumā teicu, manuprāt, gads ir visumā bijis veiksmīgs.

No ārpuses skatoties, daudziem liksies, ka viss rit gludi uz priekšu, bet aiz visa tā, ko redzat, stāv daudz darītāju un stutētāju. Diemžēl darītāju rindas nav pārblīvētas! Bieži vien tiek dzirdēti komentāri: „Kāpēc tas tā?“ vai „Kāpēc tas nav tā?“ Ir labi, ja cilvēkiem ir ieteikumi – nākamais ir piedabūt viņus arī pie darīšanas.

Paldies ikkatram, kas šajā darbības gadā ir pielicis roku; paldies manai valdei, paldies mūsu algotajiem darbiniekiem – un paldies arī tiem, kas savu roku pieliks turpmāk. Kopīgiem spēkiem strādājot, Sidnejas Latviešu biedrībai, manuprāt, priekšā stāv vēl daudzi veiksmīgi gadi.“

* * *

Sekoja Jāņa Grauda nolasītais revidenta ziņojums, kas tika pieņemts bez komentāriem. Tāpat tika pieņemts un apstiprināts SLB budžets 2023./2024. gadam; par to var lasīt SLB augusta mēneša žurnāla Ritums izdevumā.

Raiti notika SLB valdes locekļu vēlēšanas. Atkārtoti valdē ievēlēja Ilonu Brūveri un Jāni Čečiņu un no jauna ievēlēja Aiju Brūveri. Pilnsapulce neievēl amatos, bet valde tos sadala nākamajā valdes sēdē.

Par SLB goda biedrēm tika uzņemtas Sandra Dragūna un Viktorija Mačēna.

Sekoja pārrunas un ierosinājumi.

Noslēgumā SLB pilnsapulce nolēma, ka sakarā ar pasta izdevumu strauju sadārdzināšanos, biedriem un abonētājiem, kuri vēlas SLB mēneša izdevumu Ritums saņemt pa pastu, turpmāk būs papildus jāpiemaksā. Ritumu izsūtīt pa pastu patlaban izmaksā $26,40 gadā.

Sākot ar 2024. gadu, biedri un abonētāji varēs Ritumu saņemt e-pastā – bez piemaksas. Biedri un abonētāji, ar iepriekšpierakstīšanos, varēs Ritumu saņemt veikalā Rīga – bez piemaksas.

Biedri un abonētāji varēs Ritumu saņemt pa pastu, ar $25 piemaksu gadā. (Ja piemaksa sagādā grūtības, var pieprasīt atlaidi SLB valdei.)

Jebkurš varēs Ritumu iegādāties veikalā Rīga – $5 par eksemplāru.

Pēc sapulces slēgšanas SLB biedri un viesi vēl pakavējās pie Dāmu kopas sarūpētājām uzkodām un kafijas tases.

Ilze
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com