Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Jaundienvidvelsas Universitāte (5)

Atmiņas par studiju gadiem

Laikraksts Latvietis Nr. 665, 2021. g. 1. sept.
Guntars Saiva -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

1955. gada graduācija. G. Saiva ar vecākiem. FOTO no Guntara Saivas personīgā arhīva.

1955. g. graduācija. T. Jumiķis, G. Saiva, A. Rozenauers. FOTO no Guntara Saivas personīgā arhīva.

1955. g. graduācija. A. Vainomae, G. Saiva, Dž. Keidī (Cady). FOTO no Guntara Saivas personīgā arhīva.

Ceturtais turpinājums. Sākums LL661, LL662, LL663, LL664.

Trīs latvieši iegūst B.E. grādus

Universitātes ceturtā gadskārtējā graduācijas ceremonija notika 1955. gada 16. aprīlī Kensingtonā. Gan vēl ārpusē pie tur pirmās uzceltās ēkas. Pēc oficiālajam runām un goda doktoru un citu augstāko grādu piešķiršanas, 38 studenti saņēma B.E.* grādus. To vidū Tautmīlis Jumiķis, Alfreds Rozenauers un es. 1952. gadā 22 studenti, 1953. gadā 14 un 1954. gadā 32 studenti bija saņēmuši B.E. grādus.

38 B.E. grādu saņēmēju vidū bija tikai 9 mehānikas inženieri. No tiem tikai trīs – Džons Keidī, Arvi Vainomae un es mācības sakām 1951. gadā.

Inženieru fakultātes gada grāmatā 1954-55 ir fotogrāfijas un nezināmu autoru īsi raksturojumi par katru beidzēju. Manā, ne visai veiklā, tulkojumā:

Par Guntaru Saivu

Šī dzīves priecīgā, muskuļotā cilvēka dzīve sākās Latvijā, bet nu viņš ir pilnīgs austrālietis. Guntars atnāca uz universitāti no darba stikla fabrikā, bet ar savu enerģisko (boisterous) personību viņš ātri ieguva daudz draugu.

Sportā viņa galvenā mīlestība ir vieglatlētika, un viņš savu Sv. Džorža klubu ir pārstāvējis daudzās sacīkstēs.

Ir baumas, ka viņš tā bija aizrāvies ar savu tēzes triecienviļņu tematu, ka viņa hobijs esot bijis pūst alus putas tā, lai tās radītu dažādas viļņu analoģijas. Pat tad, kad viņam izskaidrots, ka viņš varētu fotografēt vietējo talantu un viļņu veidošanos, ja viņš aizietu uz Bondaja's jūrmalu, viņš nav šķīries no sava analoģijas tanka Ķīmijas ēkā.

Par Tomu Jumiķi

Krieviem 1944. gadā okupējot viņa dzimteni, Toms vidējo izglītību ieguva Vircburgā, Vācijā. 1948. viņš gadā ieradās Austrālijā, un 1951. gadā sāka būvinženieru studijas.

Universitātes laikā Toms demonstrēja savu daudzpusību dažādās sfērās, galvenokārt futbolā un basketbolā. Lai gan šīs aktivitātes prasīja daudz laika, Toms visus priekšmetus bija nolicis bez pēceksāmeniem, ko tikai retais spēja.

Pagājušā gada beigās Toms bija bieži redzams Zemes (Soil) mehānikas laboratorijā, aizņemts ar elektrības vadiem, spiediena mērītājiem, reostatiem, ampērmetriem utt.

Par Alfredu Rozenaueru

Alfs piedzima Rīgā, atbrauca Austrālijā 1949. gadā no Vācijas, kur viņš bija ieguvis pamatu un vidējo izglītību. Pēc aklimatizēšanās Austrālijā viņš sāka elektrības inženiera studijas universitātē. Pirmajās nedēļās akadēmiskās dzīves laikā viņš brīnījās, ka daži lektori runāja austrāliešu, nevis angļu valodā. Viņš pat vēlējās nopirkt „Angļu – Austrāliešu vārdnīcu“.

Otrajā gadā mēs ievērojām, ka Alfs ļoti uzmanīgi klausās mehānikas lekcijas. Visi klasē jautāja savādus jautājumus par „Kas, Kā un Kad” (What, How and When) mājas darbu problēmās un, tuvojoties eksāmenu periodam, mēģinājām uzzināt par ģimenes attiecībām.

Pašreiz Alfs strādā JDV Elektrības komisijas Attīstības divīzijā. Cirkulē baumas, ka viņš pētot zvaigznes, lai noskaidrotu labāko datumu laulībām ar šarmantu zobārstniecības studenti.

Guntars Saiva
Laikrakstam „Latvietis“

Turpmāk vēl

* Bachelor of Engineering – Inženierzinātnes bakalaura grāds.



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com